Leefschool Klavertje 4, Deinze
- Locatie
- Biebuyckstraat 1, 9850 Deinze
- Ontwerper
- /
- Aannemer
- Werkgroep Groen en andere ouders
- Realisatie
- 2015 - 2021
Het idee
De school heeft al jaren een schitterend groendomein. Tot rond het jaar 2000 bestond dit vooral uit grasvelden, enkele oude fruitbomen en op de grote speelzone 5 imposante Amerikaanse eiken, 2 Wilde kastanjes en een Berk. De grote oppervlakte gras vroeg heel veel onderhoud. Om daarop een antwoord te bieden en de kosten te drukken, kwamen er weides waar ze dieren houden. Zo zorgen enkele ganzen, geiten, kippen en kalkoenen, cavia’s en hangbuikvarkens voor de begrazing.
De resterende speelzones werden uitdagender aangekleed:
- een naaldboombosje met een actie tegen de kerstboomverbranding. Het werd een kerstboom-herplantactie waar de kinderen nu nog steeds van genieten.
- een grote oppervlakte grasveld werd uitgeschept en herschapen tot zandbak
- de uitgeschepte aarde werd opgehoopt en dient als basis voor een waterdoorlatend amfitheater
- met de Natuurpuntactie ‘Behaag je tuin’ werd 40 m haag aangeplant met inheemse struiken. En dan nog eens een houtkant van 60mx5m met inheemse struiken en 5 bomen.
Voorbereiding
De financiering voor al deze projecten verloopt via opbrengstacties op school. De vzw OuderOverleg beheert de financiën en maakt elk jaar, samen met de directie en de werkgroepen de begroting op. Dit is het overleg waarbij elke werkgroep zijn werkingsmiddelen begroot op basis van geplande werken. Alle financiële middelen komen van ouders en sympathisanten.
Ontwerp
Er is geen algemeen ontwerp. Wel zijn er deelontwerpen, per fase over de jaren heen.
Uitvoering
De Leefschool vraagt een engagement van de ouders om in één van de werkgroepen actief te zijn. Zo is er een werkgroep GROEN. Deze werkgroep wordt aangestuurd vanuit een kern waartoe twee teamleden en twee ouders behoren. Zij stellen een jaarprogramma op. Daarin zit veel onderhoud van het aanwezige groen, maar er is ook aandacht voor ‘verrijking’ van de schooltuin. Deze werkgroep komt maandelijks samen om met andere ouders en kinderen in de tuin te klussen. In het najaar is er een oproep aan alle ouders om de tuin winterklaar te maken.
De ‘tuincoach’ (een leerkracht die hiervoor 2 uur per week wordt vrijgemaakt) neemt de kinderen mee in het groeien en bloeien van de moestuin. Hij laat hen ook kennis maken met andere gebeurtenissen in de tuin: een plukplek van een sperwer, hoe een marter een kip doodde, hoeveel zaadjes telt de grootste zonnebloem, wat zijn voorjaarsbloeiers, …