Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Wilgentunnel/-hut

© VBS Sint-Paulus, Kortrijk
© VBS Sint-Paulus, Kortrijk
© VBS Sint-Paulus, Kortrijk
© VBS Sint-Paulus, Kortrijk
© Dieter Willems
© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Dieter Willems | Beleef de tuin

Geen leukere plek om je als kind in te verstoppen dan in een hut of tunnel gemaakt van wilgentakken.

Zo’n hut of tunnel bouw je best in de winter. In de lente kleuren de takken mooi groen en trekken ze diertjes aan. Wilgentakken hebben de eigenschap dat ze snel weer uitlopen. Knip een wilgentak af, kneus de snoeikant wat en leg deze in water. Na een paar dagen ontstaan er aan de snoeikant nieuwe wortels. Vervolgens plant je de takken in een vochtige bodem en zal deze zich vestigen. Wanneer de wilgentakken in een droge periode worden geplant is het belangrijk dat ze de eerste paar weken na het aanplanten regelmatig water krijgen. De geplante takken kan je finaal vlechten tot bogen, tunnels, hutten en hagen.

Wilgentakken kunnen gebruikt worden in plaats van houten of stenen basisbouwsteen. Ze vormen daar een mooie en betaalbare oplossing voor. Ook zijn ze beter voor de biodiversiteit. Hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Wilgen die in de volle grond staan zorgen voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond. Dat geldt zeker als water in een verharde speelplaats kan afstromen richting groen.

De gecreëerde ‘bouwwerken’ zorgen in de zomer ook voor een natuurlijke zonnewering en verminderde stralingswarmte. Aangezien het hier gaat over levende plant zorgt deze ook voor extra koeling door verdamping.

×