Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Waterdoorlatende (half)verharding

Een speelplaats, een dak, een wandelpad, een fietsenstalling,… . Als je je school eens van bovenaf zou bekijken, sta je er wellicht van versteld hoeveel oppervlakte er verhard is. Nochtans is dat niet overal nodig.

Waar verharding wenselijk is maar niet gebruikt zal worden door zwaar verkeer, bijvoorbeeld voor de wandelpaden en  parkeerplaatsen, kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Het regenwater kan dan in de bodem infiltreren en het grondwater aanvullen. Het regenwater wordt zo opgevangen bij de bron en hoeft niet via een putje en de riool afgevoerd te worden. Dit helpt bij hevige regenbuien om wateroverlast te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. De omgeving blijft ook koeler als je minder verharding gebruikt.

Er bestaan meerdere mogelijkheden om een waterdoorlatende verharding aan te leggen. Dit zijn de belangrijkste soorten:

1. Steenslag en dolomiet

Steenslag (puingranulaat, grind, schelpen, …) en dolomiet laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met steenslag of dolomiet kan je makkelijk zelf aanleggen. Onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je een honinggraatstructuur gebruikt voor de steenslag of de dolomiet, dan blijft de toplaag mooi egaal. Hoe dik de laag steenslag moet zijn en wat het beste formaat voor de steenslag is, hangt in grote mate af van de belasting. Zo krijgt een tuinpad een dunnere laag dan een parkeerplaats waarop elke dag een bestelwagen staat. Door een waterdoorlatende anti-worteldoek eronder te leggen beperk je de groei van onkruid.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

2. Open of waterdoorlatend asfalt

Open asfalt bestaat uit grove steenslag die met bitumen (teer) wordt gebonden. Hierdoor laat het asfalt makkelijk (regen)water door. Open asfalt biedt een goede oplossing voor plaatsen waar iets meer verkeer komt. Enkel voor plaatsen waar er veel gedraaid en gekeerd wordt, is het minder aangewezen. Voordat je voor waterdoorlatend asfalt kiest, moet je zeker zijn dat de grondwatertafel diep genoeg zit (≥ 70 cm). Anders bestaat het risico dat het regenwater heel moeilijk in de bodem kan sijpelen en ontstaan er (grote) plassen. De plaatsing is niet eenvoudig, omdat het asfalt warm en machinaal moet worden gelegd.
Geschikt voor: oprit en parkeerplaats.

3. Poreuze betonklinkers

Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend. Net als bij waterdoorlatend asfalt moet de grondwatertafel diep genoeg zitten. De betonklinkers moeten regelmatig worden geborsteld om de poriën open te houden.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

4. Bestrating met brede voegen

Bij bestrating met brede voegen worden klassieke kasseien, betonstraatstenen of natuurstenen gebruikt. Tussenin komen brede voegen die worden gevuld met fijne kiezel of grof zand. Het hemelwater kan dan langs de voegen in de bodem dringen. Voor de brede voegen kun je ook geprefabriceerde “afstandshouders” gebruiken.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

Ebema

5. Betonstraatstenen met drainageopeningen

Betonstraatstenen met drainageopeningen hebben gaten met daaronder kanaaltjes. Het hemelwater sijpelt langs deze kanaaltjes in de bodem. In vergelijking met de andere waterdoorlatende bestratingen is bij betonstraatstenen met drainageopeningen een belangrijk bijkomend onderhoud nodig. De drainageopeningen moeten regelmatig worden vrijgemaakt met een hogedrukreiniger. Tip: gebruik voor het reinigen van de openingen regenwater uit een regenwaterput.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

6. Houtsnippers, boomschors en cacaodoppen

Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem. Ze warmen ook minder op dan steenachtige materialen. Ze worden ook gebruikt op plekken in de tuin waar geen beplanting staat of als bodemverbeteraar. Onder de mulchlaag voorzie je best een worteldoek om  de groei van onkruid te verhinderen. Wil je het strak houden? Zorg dan voor een afboording.
Geschikt voor: tuinpad en als bodembedekker.

7. Grasbetontegels

Grasbetontegels zijn een vorm van open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op. Het regenwater loopt langs de openingen de bodem in. Afhankelijk van de te verwachten belasting (enkel wandelaars of ook voertuigen) moet een voldoende dikke fundering in steenslag worden voorzien. Zorg ook voor een voldoende dikke onderlaag (± 15 cm) uit teelaarde en geëxpandeerde kleikorrels of leemhoudend zand met turf en teelaarde. Dit om het insijpelen van het regenwater in de bodem te vergemakkelijken.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad.

8. Polyethyleen grastegels

Deze grastegels zijn vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen met hoge dichtheid. Ze worden opgevuld met teelaarde, ingezaaid met graszaad of aangevuld met grind- en kiezelsoorten. Ook bij dit type van waterdoorlatende verharding moet je van bij het ontwerp voldoende fundering in steenslag en een onderlaag voorzien.
Geschikt voor: oprit en parkeerplaats

9. Karresporen

Een echt landelijk uitzicht krijgt je oprit met karresporen. Dat zijn twee stroken verharding, terwijl de rest van de oprit onverhard blijft . De ruimte tussen de stroken kan bestaan uit gras of een laagblijvende bodembedekker.

Geschikt voor: oprit en parkeerplaats

10. Grindgazon

Brandwegen, kampeerterreinen, verhuispaden, komen in aanmerking voor een grindgazon. Op deze manier kan gazon sporadisch bereden worden. Een grindgazon is een mengsel van grind, lava, klei, compost en graszaad.

Het mengsel is goed waterdoorlatend en heeft een zekere sterkte, maar is toch volledig groen. Een goed compromis dus voor plaatsen die heel af en toe bereden worden.

 

×