Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Regenwatergebruik

In en om een school kun je voor allerlei toepassingen regenwater gebruiken in plaats van drinkwater. Daarvoor sla je het regenwater dat van het dak loopt op in een (grote) regenwaterput, -zak of -ton.

Je kunt regenwater voor zowat alles gebruiken, zolang het maar niet voor menselijke consumptie is. Waarvoor dan zoal? Voor een buitenkraan in de tuin, als toiletspoeling, om schoon te maken, voor de wasmachine. Hiervoor volstaat de kwaliteit van regenwater. Doorgaans is het zachter dan leidingwater, waardoor het zelfs beter is voor de wasmachine.

De regenwateropvang moet voor toepassingen in de school uiteraard worden aangesloten op een parallel waternet. Regen- en drinkwater mogen namelijk in geen geval met elkaar worden vermengd!

Werking regenwaterput

 • Het opgevangen regenwater komt langs de regenwaterafvoer van de woning in de regenwaterput terecht.
 • Het water loopt eerst door een bladvang en/of voorfilter die er bladeren en vaste deeltjes uithalen.
 • Om te verhinderen dat eventueel bezonken slib wordt opgewoeld door instromend water, wordt de inlaat verlengd tot beneden in de put. Daar wordt een bochtstuk van 180 graden geplaatst zodat het water zachtjes in de put vloeit.
 • Een regenwaterpomp verdeelt het water langs een tweede watercircuit in de school.
 • Een aanzuigleiding pompt het propere water op. Het is best om water op te pompen aan de oppervlakte, om te vermijden dat onzuiverheden op de bodem van de put worden meegezogen.
 • Een filter zuivert het water nog verder. Waarvoor je het regenwater gaat gebruiken, bepaalt welke filter je kiest.
 • Een overloop voert het teveel aan regenwater op een gecontroleerde manier af. Een terugslagklep vermijdt terugslag vanuit de rioolaansluiting, de gracht of de infiltratievoorziening.
 • Het teveel aan regenwater in de regenwaterput vloeit langs de overloop naar een infiltratievoorziening als die er is. Hier kan het water in de bodem infiltreren, wat altijd de meest duurzame oplossing is. De infiltratievoorziening is op haar beurt uitgerust met een overloop. Deze wordt aangesloten op de gracht of de riool.

Alternatief voor regenwaterput

Zijn graafwerken  geen optie? Dan is de plaatsing van een regenwaterzaksysteem in bv. de kruipruimte of kelder een interessant alternatief. De regenwaterzak staat, net zoals de regenwaterput, in verbinding met de regenwaterafvoer en werkt met een filtersysteem en overloop.

Voordelen

 • Regenwater valt gratis uit de lucht. Je drinkwaterfactuur daalt dus. Een groot deel van het waterverbruik in een school is toe te schrijven aan toiletspoeling, waarvoor regenwater perfect te gebruiken is.
 • Indirecte financiële voordelen:
  • bij gebruik van regenwater is 50 tot 70% minder zeep nodig
  • je elektrische toestellen hebben geen last van kalkaanslag, waardoor je bespaart op onderhoud
 • Als het gebruik van regenwater goed is afgestemd op de grootte van de put, dan zijn er weinig omschakelingsmomenten nodig.
 • Wie regenwater gebruikt, verbruikt minder leidingwater en grondwater. Zo worden deze primaire waterbronnen meer gespaard voor toepassingen die wel deze kwaliteit vragen.

Waarop letten?

We raden aan om enkel regenwater afkomstig van daken naar de regenwaterput te laten lopen. Het water dat van andere verharde oppervlakken komt (bv. terras, oprit, …) is vaak vervuild met zwevende stoffen, zand of detergenten.

Hoewel er geen sluitende studies over bestaan, raden we het gebruik van regenwater dat van een dak met asbesthoudend materiaal loopt af. Veel hangt af van de staat van het dak en of het is opgetrokken uit leien of golfplaten. Door de jaren en onder invloed van weersomstandigheden wordt de binding van de asbestvezels met het cement minder. Er kunnen dan vezels vrijkomen die door de regen worden meegenomen via de dakgoot naar de regenwaterput.

Ons advies: sluit daken die al sterk verweerd zijn niet aan om het regenwater te recupereren. Wil je toch regenwater gebruiken, dan vervang je best eerst het dak. Reken hiervoor op een gespecialiseerde firma omwille van de risico’s van werken met asbest.

 

×