Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Ontharden

Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s van Europa. 16 procent van onze oppervlakte is verhard, dit is dubbel zoveel als het Europese gemiddelde. Een tastbaar gevolg daarvan is de grote droogte en wateroverlast. Het is dan ook van groot belang om enkel de noodzakelijke verharding aan te leggen bij nieuwe projecten. Maar ook om kritisch na te denken over bestaande verharding.

Scholen beschikken over erg grote verharde oppervlaktes. Zowel de daken, als de speelpleinen zijn vaak volledig verhard.  Is dit steeds nodig?

Ontharden

Door te ontharden komt er ruimte voor natuur en nieuwe spelelementen, het bevordert het  contact met de natuur, is goed voor de mentale gezondheid,  zorgt voor meer samenwerking, minder ruzie en stimuleert beweging. Door minder verharding te gebruiken op de speelplaats zal er minder hittestress zijn in de zomer en wordt het risico op wateroverlast verkleind.

Bij het herinrichten van een speelplaats is het zinvol om te inventariseren  welke verhardingen snel groen worden, veel onkruid begroeiing kennen. Dit zijn stukken verharding die niet frequent gebruikt worden en dus in aanmerking komen om te verwijderen.  De ideaal te ontharden stukjes dus.

Vergeet bij het verwijderen van verharding niet om ook de laag eronder op te breken.

Indien dit zandcement is, moet dit uitgebroken, afgevoerd worden en kan er teelaarde in de plaats aangebracht worden. Een zandlaag kan mee gemengd worden in extra teelaarde of compost en is een goede ondergrond om een bloemenmengsel op in te zaaien.

Tips

  • En inventariseer tijdens de voorbereiding zaken zoals:
    welke verhardingen worden snel groen? Waar komt veel onkruid? Dit zijn stukken verharding die niet frequent gebruikt worden en dus in aanmerking komen om te verwijderen. De ideaal te ontharden stukjes dus. Vergeet bij het verwijderen van verharding niet om ook de laag eronder op te breken.

Op de website van Vlaanderen breekt uit! zijn ook heel wat mooie voorbeelden terug te vinden.

×