Natuurlijke zonnewering
Om hitteoverlast te voorkomen in klaslokalen is aan de zonkant vaak zonwering nodig. Hiervan zijn vele vormen mogelijk. Een aangename manier van natuurlijke zonwering is het gebruik van beplanting.
Naast beplanting zijn er ook andere, niet groene, mogelijkheden. Buitenzonwering boven de ramen van een gebouw is het meest effectieve middel om de warmte buiten het gebouw te houden. Door het warmer worden zijn veel mensen geneigd om energieverslindende airco’s aan te schaffen. De warmte buiten te houden door buitenzonwering kan dit voorkomen.
Ook speciale schaduwdoeken eventueel in combinatie met een begroeide pergola, zorgen voor een filtering van het zonlicht en verminderen daarnaast de stralingswarmte.
Bomen en begroeide pergola
Bomen of begroeide pergola’s zorgen voor schaduw, maar ook voor extra koeling door verdamping. Dit kan al snel een paar graden schelen. Bovendien trekt beplanting zoals een druif of een appelboom vogels, insecten en zoogdieren aan. Dat is dan weer goed voor de biodiversiteit.
Als je genoeg licht wilt in de winter, maar schaduw in de zomer, kies dan voor bladverliezende beplanting. Zo heb je wel schaduw in de zomer en kan er in de winter genoeg zonlicht door de beplanting komen.
Een pergola kan gemaakt worden van verschillende materialen en in verschillende afmetingen. Het meest gebruikt zijn grillige stammetjes maar daarnaast kun je strakke palen van hout gebruiken of betonijzer. Als je hout gebruikt, zorg er dan voor dat dit gecertificeerd duurzaam hout is.
Gevelbeplanting
Gevelbegroeiing is populair. Geen verrassing, want de maatregel heeft talloze voordelen en is gemakkelijk om zelf uit te voeren. Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater al in de grond infiltreren. Dit draagt ook nog eens bij aan een groener uitzicht van de speelplaats.
Al eeuwen verfraaien klimmers zoals blauwe regen en wilde wingerd gevels van woningen en gebouwen. Groene gevels warmen minder op en verliezen ook minder warmte. De planten zorgen ook voor verdamping, wat de omgeving verkoelt. Tegenwoordig wordt gevelbeplanting ook ingezet voor het binden van fijnstof en de verkoeling van de omgeving. Een belangrijk voordeel is dat gevelbeplanting weinig plaats inneemt en toch veel vierkante meters verticaal groen oplevert. Planten in de volle grond hoef je trouwens ook minder vaak water te geven dan planten in een pot.
Als er vruchtdragende soorten worden geplant, zoals wijnranken of rode bessen, bieden de vruchten voedsel voor jezelf, maar ook voor vogels. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten help je mee aan een grotere biodiversiteit. Ook biedt de gevelbeplanting ruimte voor insecten en vlinders om te schuilen. Kleine dieren begeven zich van geveltuintje naar geveltuintje en verplaatsen zich zo ‘beschermd’ door de omgeving. Deze groene stukjes (stepping stones genoemd) vormen samen een soort ‘infrastructuur’ voor dieren.