Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Hoogteverschillen en verdiepte delen

Hoogteverschillen en verdiepte delen zorgen voor zeer diverse speelzones die de beleving van de kinderen enkel ten goede kan komen.

Door middel van deze hoogteverschillen kan water afgeleid worden van te vrijwaren plaatsen, zoals toegangspaden, naar meer geschikte plaatsen voor infiltratie of tijdelijke berging. Zo kan water naar wadi’s, infiltratiekommen of -grachten, een amfitheater/buitenklas of zitkuil worden gestuurd. Daar kan het infiltreren en helpen tegen droogte en overstroming. Een verlaagde groene zone op de speelplaats draagt bij aan verdamping en zorgt zo voor verkoeling. Met stapstenen kan een pad over het water als extra avontuurlijk speelelement worden aangebracht.

Via deze weg worden ook droge en natte zones gecreëerd voor meer en minder vochtminnende planten, wat de biodiversiteit ten goede komt. Dit kan bijvoorbeeld als minimoeras aangelegd worden.

Voorkom speelerosie

Zorg voor een laagje fijne kalksteenslag op de heuvels. Zo voorkom je dat ze afkalven doordat erop gespeeld wordt. Verder kan je ook ‘indianenpaadjes’ afbakenen waarlangs de kinderen op, over en door de heuvels kunnen lopen. De rest van de heuvel blijft dan beschermd (bv. ook jonge plantjes) en de kinderen hebben leukere spelmogelijkheden.

×