Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Gevarieerde beplanting

© Leefschool Klavertie 4 Deinze
© Aquafin NV

Beplanting op een schoolplein zorgt voor seizoenbeleving, kleur, geur en smaak. Verscheidene vormen kunnen er worden toegepast: bloeiende planten, struiken en klimplanten.

De variatie is zowel belangrijk op vlak van het aantal soorten, alsook de aanwezige structuur van deze planten. Het aantal soorten is onder meer belangrijk voor het evenwicht van het natuurlijk systeem. Kies bij voorkeur dan ook inheemse soorten. De variatie in structuur met een afwisseling van hoog en laag groen, samen met rotsformaties in de vorm van gebouwen, genereren een diversiteit aan microklimaten. Het gevolg is een evenredige diversiteit aan flora en fauna.

Speelbestendige planten

Kies in ieder geval voor makkelijke en robuuste beplanting die tegen een stootje kan. Door het strategisch plaatsen van planten kan er voorkomen worden dat de meer kwetsbare planten beschadigd worden. De structurele variatie kan worden voorzien door een combinatie bodembedekkers, kruiden, bloemen, hoog gras, lage struiken, hoge struiken en bomen. Zorg hier ook voor variatie in blad, bloei- of herfstkleur, of bloeiperiode.

Hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten. Als beplanting in de volle grond staat zorgen deze ook voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond. Veel bloeiende bloemen zijn dan weer een voedselbron voor insecten. Zeker in het vroege voorjaar en in het late najaar. Bomen of begroeide pergola’s kunnen zorgen voor schaduw, maar ook voor extra koeling door verdamping. Dit kan al snel een paar graden schelen.

Niet te veel opruimen

Laat afgestorven plantenresten in de winter aan de plant zitten en zorg voor wat rommelhoekjes met wat dor hout en snoeiafval. Dieren als egels kan je helpen door bladeren, dode plantenresten, snoeihout of wat verdwaalde stenen te laten liggen.  Deze plekken zorgen namelijk voor schuilplaatsen, broedgelegenheden en voedsel. Door bladeren en plantenresten in de winter te laten liggen, bescherm je ook de bodem.  De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem, wat de structuur en het bodemleven ten goede komt.

Plekken met veel zon of juist schaduwrijke plekken, droge of juist hele natte plekken, boven op een heuveltje of juist wat lager geven allemaal verschillende groeiomstandigheden. Met een goed beplantingsplan kan er het hele jaar een gevarieerd groenblauw schoolplein zijn.

×