Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Bomen

© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Campus FLX Leopoldsburg
© Freinetschool Triangel

Bomen zijn onmisbaar  en mogen dus zeker niet ontbreken in een schoolomgeving. Ze zijn beeldbepalend en zorgen voor een fijne atmosfeer, met schaduw en zonnige plekken. Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke (koude) wind te breken en in de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw onder de boom. Voor iedere locatie en grondsoort is een geschikte, grote of kleinere boom te vinden met prachtige bloesems, vruchten of herfstkleuren. Ze voorzien dieren in de omgeving van de nodige bessen, nootjes en ander voedsel. De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonde bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren. Daarnaast zorgen ze door verdamping voor afkoeling op de speelplaats, absorberen ze stof, zuiveren ze de lucht en dragen ze bij aan het verminderen van de grondwateroverlast.

Juiste boom op de juiste plek

Onderschat de groeikracht van een boom niet. Zorg voor een boom die oud kan worden zonder te veel ingrepen, of een boom die goed kan worden gesnoeid zoals een parasolplataan, linde of bolacacia. Kies soorten die goed bestand zijn tegen periodes van wateroverlast maar ook droogte verdragen.

  • Zoek een boom uit die bij de beschikbare plaats past. Bij beperkte ruimte is een kleine ( 6-10 m hoog) tot middelgrote boom ( 10-15 m hoog) de beste keuze.
  • Bomen zijn blikvangers, de keuze voor een type boom heeft invloed op de verdere inrichting van de schoolomgeving (denk maar aan de schaduw die een boom geeft).
  • Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder.
  • Bomen houden niet van verharding op hun wortels. Zet ze dus in een plantvak met voldoende afstand tot de gevel en het terras.
  • Houdt de boomspiegel (de ruimte onder de kroon) afgeschermd van kindervoetjes. De wortels hebben water en lucht nodig en houden er niet van om betreden te worden.
  • Snoei dood hout en schurende takken.

Beheer en kosten

Bomen in ruime groenvakken met onderbeplanting waar een kleine kringloop gecreëerd kan worden, kunnen beter uitgroeien. Ze blijven gezonder en vragen minder aanvullende meststoffen. Bomen in constructies vragen meer onderhoud maar er is nog weinig bekend over levensduur en/of gezondheid van deze bomen.

Standplaats

Het bos is de natuurlijke habitat van bomen. Daar is er voldoende doorwortelbare grond en ruimte. De wortels en kronen concurreren er alleen met andere bomen. In bebouwde zones is dat anders. De grote mate van verharding door bebouwing en verharding zorgt voor te weinig ondergrondse ruimte voor de boomwortels. Als er te weinig ondergrondse groeiruimte is voor de boom en er toch een boom gewenst is op de speelplaats,  kan er geopteerd worden om een bomengroeiplaats te installeren. Meer informatie hierover is terug te vinden onder Bomen in de stad.

Bepaal van te voren welke functie de boom heeft

    • Sierwaarde
    • Eetbaar
    • Bescherming tegen de hitte
    • Bescherming tegen inkijk

Let op de grondsoort

  • Na het planten geef je de boom voldoende water. Zeker de eerste 2 jaar. Ook tijdens hele droge zomers kan water geven soms nodig zijn, maar in principe niet.
  • Let bij de keuze van je boom ook op de standplaats, als de gekozen locatie erg nat of droog is hoort daar een specifiek type boom bij.
  • Wordt de boom te groot, verdiep je dan in snoeitechnieken, of vraag raad aan een expert bij een tuincentrum of een hovenier.
×