Maatregelen

Hieronder vind je een heleboel inspiratie voor een duurzame inrichting van de speelplaats. Je kan de maatregelen filteren op hun inzetbaarheid.

Vind nog meer tips en advies op www.springzaad.be en www.pimpjespeelplaats.be

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Amfitheater/buitenklas

© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Dieter Willems | Beleef de tuin
© Dieter Willems - Beleef de tuin

Dit zijn komvormige buitenlokalen die meerdere functies kunnen vervullen. Dit kan zowel gebruikt worden voor het buiten les geven, het nemen van klasfoto’s alsook om te spelen. Het gebruik van amfitheaters of buitenklassen bevordert het contact van de kinderen met de natuur, de mentale gezondheid en het stimuleert beweging. De grootte zal het latere gebruik mede bepalen, daarom is het belangrijk voldoende ruimte te voorzien om beweging in groep toe te laten. Indien het ook de bedoeling is hier les te geven, voorzie je best de nodige schaduw door bijvoorbeeld het plaatsen van een natuurlijke zonnewering.

De opbouw kan bestaan uit een combinatie van verschillende materialen. De rand kan je onder meer opbouwen uit aarden wallen met gras, stenen muurtjes of houten banken. Deze omwalling kan ook gecombineerd worden met speelheuvels, tunnels, bomen en struiken.

Om deze amfitheaters nog multifunctioneler te maken is het aangewezen om de bodem op te bouwen uit waterdoorlatende (half)verharding of een ontharde ondergrond. Dit kan al dan niet worden gecombineerd met een verlaagde bodem waardoor er een waterbuffer kan ontstaan. Hierdoor ontstaat er een positief effect op de waterhuishouding en helpt dit mee tegen droogte en wateroverlast.

×