Reigerspark Gent
- Locatie
- Reigerstraat Gent
- Opdrachtgever
- Stad Gent
- Ontwerper
- Fris in het Landschap en Groendienst Stad Gent
- Realisatie
- 2022
- Waar
- Park
- Situatie
- Nieuwe ontwikkeling

Beschrijving
De doelstelling van dit project bestond er in om een verborgen groen binnengebied publiek toegankelijk te maken en verder te ontwikkelen. We brengen het groen en de rust dichter bij de mensen en bouwen verder aan een bestaande sociale dynamiek die ook de mensen zelf dichter bij elkaar brengt. Dit alles met respect voor de bestaande natuurwaarden en de eigenheid van de plek. Het Reigerparkje is een kleine wildernis, maar vraagt ook om ontmoeting en beleving. Bereikte doelstelling : Een voorheen ontoegankelijk spontaan ontwikkeld stukje groen is omgevormd tot een natuurrijk buurtparkje. Bovendien werd deze zone opgenomen in het RUP 169 Groen, een ruimtelijk uitvoeringsplan dat de bestaande groengebieden in Gent planologisch beschermt. De bestemming van deze zone werd gewijzigd van ‘woongebied’ naar ‘zone voor park’.
Randvoorwaarden
In 2014 verliet de VLM haar kantoorgebouw in de Ganzendries. Het Lucernacollege kocht het kantoor, maar het naastgelegen stukje bos bleef in eigendom van de Vlaamse overheid. Vanuit de buurt werd er actief gelobbyd om dit stukje groen te bestendigen als buurtparkje. De stad Gent besliste om de percelen aan te kopen. In afwachting van een eigendomsoverdracht werd een gebruiksovereenkomst opgemaakt tussen stad Gent en de Vlaamse overheid.
Het perceel was de voorbije jaren ontoegankelijk en er ontwikkelde zich een spontaan jong bosje, afgewisseld met tuinsoorten. De bestaande vegetatie werd maximaal behouden. Enkel de Italiaanse populieren werden gerooid. Voor de aanleg van de paden werd er zo veel als mogelijk in opbouw gewerkt om de wortels van de bodem niet de beschadigen.
Uitvoeringsaspecten
Voor het ontmoetingspleintje aan de straat werd er gebruik gemaakt van gerecupereerde betonplaten afkomstig van afbraakwerken uit de buurt. Voor de paden werd er gekozen voor een natuurlijk gebonden halfverharding, met een stalen rand als kantopsluiting. De paden werden zoveel als mogelijk in opbouw uitgewerkt. Om structuur te geven aan het park werden stapelmuurtjes gebouwd met recuperatie borduren, afkomstig van afbraakwerken van Gentse straten.
Voor de speelelementen is er gekozen voor natuurlijke klim- en klauterelementen in robiniahout. Het meubilair is van het type ‘Drifter’ van Streetlife en de klimplantenconstructies werden uitgewerkt met robinia palen en spankabels.
Bij het ontwerp moest rekening gehouden worden met de bestaande natuurwaarde, het ingesloten karakter van het perceel en de relatie met open tuinzijden, de sociale dynamiek van de buurt en de wensen en noden van de toekomstige gebruikers.
De factoren die bijdragen aan het succes van deze realisatie zijn het gedetailleerd uitvoeringsdossier en de uitwerking van een door de buurt en de Stad gedragen schetsontwerp. De expertise omtrent werforganisatie in bosomvorming en andere algemene technische kennis kwamen van pas bij de voorbereiding van deze realisatie.

Participatie burger
In 2017 tekenende de werkgroep Sint-Pieters-Buiten, het Lucernacollege, de vzw Mozaïek (dagcentrum voor volwassen personen met een beperking) en enkele buren in op de Gentse burgerbudgetsubsidie met het project : ‘Reigerparkje –voor alle generaties’. Ze werden genomineerd om een participatieproces op te starten dat moet resulteren in een breed gedragen voorontwerp. In 2018 ging het burgerbudgetproject van start. Er werden buurtzondagnamiddagen georganiseerd vooraan in het park. De gasten van vzw Mozaïek bouwden een maquette van hoe ze hun droomparkje zien, de jongeren van het Lucernacollege maakten een videoreportage en de kleuters van de Sterrespits tekenden inspiratiebeelden. Bewoners met een gedegen plantenkennis inventariseerden alle beplanting. Het ontwerpbureau ‘Fris in het landschap’ werd aangesteld als ontwerper en gedurende drie dialoognamiddagen werd er via groepsdiscussies gewerkt aan een breed gedragen ontwerp. Meer info hier.
Investeringskost
De totale kost van deze realisatie bedraagt 143.500 euro. Er werd gebruik gemaakt van de subsidie Natuur in je Buurt (ANB).

Werking en onderhoud
Het ontwerp werkt zoals verwacht. De doorsteek naar het Lucernacollega is nog niet in gebruik genomen, maar is wel volledig gerealiseerd aan de parkzijde. Het pad komt voorlopig nog uit op betonplaten. Op de terreinen van het Lucernacollege is een lopende werf, reeds enkele maanden stil gevallen en is de doorsteek niet mogelijk. Van zodra de doorsteek mogelijk wordt zullen de platen opengebroken worden.
Het onderhoud bestaat uit het knotten van de wilgen, maaien van de randen langs de paden, selectief wieden en afval ruimen. Er werd gekozen om het wilgenbosje aan de inkom te behouden en in knotbeheer te nemen. Om ervoor te zorgen dat het beheerbaar blijft en dat er geen last is voor de aanliggende percelen is de frequentie van het knotten nu om de 2 jaar, wat een pak hoger is dan regulier knotbeheer.
De buurtbewoners dragen bij aan het beheer van dit park.
Contactpersoon
Jonathan.vercruysse@stad.gent