Ontharding Parking Groeningelaan

Locatie
Groeningelaan Kortrijk
Opdrachtgever
Stad Kortrijk

Ontwerper
Bureau Cnockaert en landschapsarchitecte Katinka ’T Kindt
Realisatie
2022 - 2023
Waar
Plein
Situatie
Nieuwe ontwikkeling
Parking wordt park.

Download PDF

Beschrijving

Kortrijk onthardde met het project Groeningepark de 2700 m² grote asfaltoppervlakte van de parking langs de Groeningelaan. Het project maakt de stad leefbaarder en klimaatrobuuster op verschillende vlakken: vergroening door het groene lint van de Kortrijke binnenstad te verbinden, reorganisatie van de mobiliteit en waterbeheersing. Het park werd ingericht als een stadstuin voor elke gebruiker.

Randvoorwaarden

Met het project wou de stad de 2700m² grote asfaltoppervlakte ontharden en de ruimte terug te geven aan de inwoners, de naastgelegen school en het woonzorgcentrum. Dit is een van de acties waarmee het stadsbestuur de leefbaarheid wenst te versterken.

Bij de opmaak van het ontwerp was mobiliteit en toegankelijkheid van het woonzorgcentrum die naast de Groeningelaan ligt een belangrijke factor. Het WZC moest bereikbaar blijven en er waren ook nog parkeerplaatsen noodzakelijk.

De monumentale platanen langs de Groeningelaan kregen een prominente plaats in het ontwerp – deze werden allen behouden. Tijdens de werken besteedden we speciale aandacht aan de bomen. Deze waren volledig vergroeid met de asfaltvlakte van weleer, waardoor we zeer omzichtig tewerk moesten gaan. Door de bestaande bomen kreeg het park onmiddellijk een volwassen aanblik.

Het mobiliteitsaspect rond parkeren en circulatie was de moeilijkste factor in het proces. Door tegemoet te komen aan de vragen van de gebruikers van de ruimte konden we tot een goed compromis komen.

Uitvoeringsaspecten

We werkten met een proefopstelling in aanloop naar de effectieve uitvoering. In een eerste fase herschikten we de parking door die te reduceren tot 40 parkeerplaatsen. Voor een feelgood-gevoel gaven we de parking onmiddellijk kleur en voorzagen we hem van een speeltoren, sfeerverlichting, picknickbanken, … De buurtschool vormde een belangrijke katalysator om een positieve dynamiek te creëren. De kinderen veroverden de vrijgekomen ruimte en zorgden voor een positieve uitstraling. De bewoners van het WZC genoten mee. Ze keken nu naar spelende kinderen in plaats van naar een autoparking.

Een goed uitgewerkt bestek met nodige aandacht voor het behoud en de bescherming van de bestaande groenstructuren.

Participatie burger

Al van bij de opstart van het project werden de nabije buren (school, handelaars, woonzorgcentrum) van de Groeningelaan betrokken en bevraagd over hun specifieke wensen en noden. In een tweede fase lanceerden we, op basis van een schetsplan, een praatplan dat verspreid werd in de ruimte omgeving. Iedereen kon op die manier zijn input geven over de toekomst van dit nieuwe park. We rolden hiervoor een kwalitatief communicatietraject uit met een website, nieuwsbrieven, webinar, infoavond, socialemediacampagne, … Bijna 300 mensen gaven hun mening. Al deze inspanningen zorgden voor een sterk draagvlak én bovenal een schat aan waardevolle informatie. We leerden eruit dat sommige tijdelijke functies totaal niet werkten ondanks dat ze door de mensen werden gevraagd. Al deze ervaringen leidden in een derde fase tot een kwalitatief ontwerp.

Investeringskost

De totale kost van deze realisatie bedraagt 1.338.130 euro. Er werd gebruik gemaakt van de subsidie Vlaanderen Breekt Uit van Departement Omgeving.

Werking en onderhoud

Onderhoud wordt op dit moment nog uitgevoerd door groenaannemer volgens specificaties van het bestek. Het is de bedoeling om een beheersplan/onderhoudsplan op te maken die kan afgeleverd worden aan de stadsdiensten, dit is nog in opmaak.

Contactpersoon

Laurence Singier –  laurence.singier@kortrijk.be

Toegepaste maatregelen

×