Parking kerkplein Hulshout

Locatie
Kerkplein Hulshout
Opdrachtgever
Hulshout

Ontwerper
Studiebureau Arcadis – Annemer DFM Milieuverzorging nv
Realisatie
2013
Waar
Plein
Situatie
Heraanleg bestaande situatie
Waterdoorlatende parking aan de pastorij van Hulshout.
Kerkplein Hulshout

Beschrijving

Bij de heraanleg van de voet- en fietspaden langs de grote baan in het centrum van Hulshout, werd ook de parking achter de kerk aangepakt. De brede voegen van de straatklinkers en de openingen van de betontegels werden opgevuld met grind. De parkeerplaatsen werden aangelegd onder een lichte helling. Zo kan bij hevige regenval het water dat toch afstroomt van de parkeerplaatsen naar een grindbak stromen.

Ook in de aanliggende plantvakken kan het regenwater infiltreren. Slechts smalle stroken tussen parkeerplaatsen zijn voorzien in gewone verharding voor het uitstap-comfort na parkeren. Helemaal op het einde van de grindbak is één straatkolk voorzien die enkel water zal afvoeren bij extreme regenval.

De zandgrond van Hulshout leent zich goed voor infiltratie. In plaats van te kiezen voor alweer een grote lap beton als parking, werd dan ook gekozen voor een volledig waterdoorlatende/waterpasserende verharding. Dit zorgt ervoor dat regenwater in de grond kan sijpelen i.p.v. de riolering te belasten.

Investeringskost

De exacte waarde van de aanleg van het parkeerplein apart is onbekend maar heeft een grootteorde van €200.000. De totale kost van dit project, inclusief alle fietspaden en voetpaden bedraagt 1.200.000 euro excl btw

Werking en onderhoud

Het ontwerp werkt zoals verwacht. De plantvakken dienen onderhouden te worden.

Contactpersoon

Arcadis – bart.verhaegen@arcadis.com – 0492/13.81.11

Toegepaste maatregelen

×