Hier dringt het door Spaanse Kroon

Locatie
Spaanse Kroonlaan Leuven
Opdrachtgever
Stad Leuven

Ontwerper
Lise Neirinckx
Realisatie
2024
Waar
Straat, Wijk
Situatie
Heraanleg bestaande situatie
De stad koos de Spaanse Kroonwijk uit als pilootlocatie omdat er heel wat mogelijkheden zijn voor ontharding en vergroening. Dit zowel op publiek als privaat domein.

Download PDF

default

Beschrijving

Volgens het hemelwaterplan van de stad kon er in de Spaanse Kroon nog heel wat onthard en vergroend worden om de waterhuishouding in de wijk te bevorderen.

Het traject in de Spaanse Kroon kadert binnen LIFE PACT, een Europees project met stad Leuven als coördinator. Met financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie, zetten verschillende partners natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) in om de stedelijke veerkracht te vergroten en de gezondheid en het welzijn van burgers te verhogen. De stad koos de Spaanse Kroonwijk uit als pilootlocatie omdat er heel wat mogelijkheden zijn voor ontharding en vergroening. Dit zowel op publiek als privaat domein.

Voor en na beelden:

Randvoorwaarden

De klimaatverandering brengt steeds langere periodes van hitte en droogte, afgewisseld met intense regenbuien. Om onze omgeving hierop voor te bereiden, is het belangrijk om onze straten klimaatbestendig te maken.

Ontharding en vergroening zijn twee krachtige tools om dit te bereiken. Door te ontharden kan regenwater beter in de bodem infiltreren, waardoor de grondwaterstand op peil blijft en riolering en rivieren minder belast worden. Dit helpt overstromingen te voorkomen.

Bomen en planten zorgen daarentegen voor schaduw en verkoeling op warme dagen, absorberen CO2 en fijnstof, en dragen bij aan de biodiversiteit. Groen in de straten maakt de omgeving niet alleen leefbaarder en gezonder, maar zorgt ook voor een aantrekkelijker straatbeeld en nodigt uit tot samenzijn en recreatie.

De ervaring in de Spaanse Kroonwijk toont aan dat meer groen in de straten écht gewaardeerd wordt. Dit project kan dan ook dienen als inspiratie om op deze weg verder te gaan.

Uitvoeringsaspecten

In een woonerf is de maximumsnelheid 20 km/u en hebben voetgangers voorrang. Dit maakt de wijk veiliger voor kinderen, spelende kinderen en ouderen. De verharding van de straten met waterdoorlatende materialen zorgt er ook voor dat auto’s minder snel rijden.

De Spaanse-Burchtlaan, Spaanse-Kroonlaan (tussen Philipslaan en Spaanse-Lindelaan), Escoriallaan en Esplanadelaan hebben lage verkeersintensiteiten en worden ingericht als een woonerf. De Spaanse-Burchtlaan (tussen Esplanadelaan en Spaanse-Kroonlaan), Spaanse-Kroonlaan (tussen Philipslaan en Spaanse-Lindelaan) en Escoriallaan worden enkelrichting. Daardoor kan het straatprofiel versmald worden, worden straten nog autoluwer en komt er ruimte vrij voor ontharding, vergroening en ontmoeting. In de Esplanadelaan en de Spaanse-Burchtlaan (tussen Esplanadelaan en Spaanse-Kroonlaan) blijft tweerichtingsverkeer mogelijk om de wijk logisch te ontsluiten.

Participatie burger

Het startschot werd gegeven met een persmoment over de plaatsing van een “tijdelijke groeninrichting” in een versteende hoek van de Escoriallaan. Daarmee lieten we zien dat er in de omgeving veel potentieel is om te ontharden en geven we een voorproefje van hoe de wijk er in de toekomst uit kan zien. Begin maart 2022 kwamen de bewoners een eerste keer samen tijdens een kennismakingsmarkt op het speelplein. Ze kregen er o.a. informatie over het traject en konden mee nadenken over de mogelijkheden en aandachtspunten om de wijk te vergroenen. Een jaar lang werden de inwoners meegenomen in het verhaal van “Hier dringt het door”, een brede communicatie over ontharding, vergroening, biodiversiteit, infiltratie… Stad Leuven deed dit zowel online (website, wijknieuwsbrief,…) als via papier (affiches, uitnodigingen,…) om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De stad werkte nauw samen met de buurt bewoners aan een ontwerp voor de straten en voetpaden.

default

Investeringskost

De totale investeringskost bedraagt 2.800.000 euro. Er werd gebruik gemaakt van Europese financiering via het Life Pact-project.

Werking en onderhoud

Een belangrijk aspect van het project is het extensieve maaibeheer van de aangeplante groenzones. Dit beheertype kenmerkt zich door minimale ingrepen, waardoor natuurlijke processen de vrije loop krijgen. Dit bevordert de ontwikkeling van een rijke biodiversiteit met een grote variatie aan planten- en diersoorten.
Voor de onderbeplanting voorzien we gras- en bloemenmengels, aangevuld met bloembollen. De keuze voor bomen en planten werd afgetoetst met de natuurvereniging die actief is in de Abdij van park en met de Tuinrangers.

Contactpersoon

Baptist Vlaeminck – baptist.vlaeminck@leuven.be

Toegepaste maatregelen

×