© Kaat Smets
© Kaat Smets

Dijlewolvenpad (Luwte-oase) Leuven

Locatie
Wolvepoortpad Leuven
Opdrachtgever
Stad Leuven, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud

Ontwerper
Groendienst stad Leuven, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en Landschapsarchitecte Chantal De Nies
Realisatie
2017
Waar
Park
Situatie
Heraanleg bestaande situatie
Het Dijlewolvenpad is een speelse speurtocht in kleine stadsparkjes bij de vroegere Wolvenpoort in Leuven.
© Kaat Smets

Beschrijving

Erfgoed: Het Dijlewolvenpad rijgt drie stadsparkjes aan elkaar. Het Rambergpark bevindt zich achter de residentie van Caverson (Naamsestraat 70), een classicistische herenhuis, dat tegenwoordig dienst doet als studentenresidentie. Het Rambergparkje is beschermd sinds 2009. Ook het naburige Van Dalepark is beschermd als monument. Het maakt deel uit van een eeuwenoude collegesite langs de Naamsestraat. De tuin van de collegesite staat in verbinding met het Raamstraatje, een steegje dat dienst deed als begrenzingsweg tussen de twee aanpalende eigendommen. De twee tuinen worden sinds enkele jaren beheerd door de stad Leuven. Het derde parkje, het Dijleparkje, bevindt zich iets verder. Het is gelegen tussen de Schapenstraat, de
Redingenstraat en de Zwartzustersstraat. Het wordt omringd door twee armen van de Dijle. De tuin en het paviljoen zijn overblijfselen van de tuin die op de Ferrariskaart (1775) wordt afgebeeld en toebehoorde aan het Driutiuscollege (Schrijnmakersstraat). Het huidige parkje is ontworpen door landschapsarchitecte Renilde D’Haese. Sinds 1994 wordt het opengesteld aan het publiek.

Natuur: De ‘Dijlewolven’ gidsen je naar gewone natuur op onverwachte plaatsen. Dikwijls vind je soorten die houden van het warmere microklimaat in de stad. Door het pesticidenverbod is de stad een toevluchtsoord voor wilde kruiden en insecten. Elke maand kan je er een andere soort (plant of dier) ontdekken.

Milieu: In elk park ligt de klemtoon op een ander aspect: in het Rambergpark op vogels en hun veren, in het Van Dalepark op lawaai en hoe dat onze gezondheid en levenskwaliteit negatief beïnvloedt en in het Dijlepark op lichtvervuiling. Op de website Buiten leren – Dijlewolven vindt iedereen informatie om activiteiten over natuur in de stad vorm te geven. Ook op de infoborden die zijn opgetrokken in de parkjes vind je dezelfde info terug.

Het Dijlewolvenpad is ontwikkeld door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en het Regionaal Landschap Dijleland.

Randvoorwaarden

Toegankelijkheid: Met uitzondering van de trappen in het Van Dalepark naar de Schapenstraat (Wolvenpoortpad), is de wandeling toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Indien nodig kan een kleine omweg helpen: via de Ramberg naar de Schapenstraat.

Openingsuren: Voor de stadsparken gelden openingsuren, die licht verschillend zijn voor de zomer-en winterperiode.

© Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud

Investeringskost

De totale kost van de realisatie bedraagt 14.725 euro. Er werd gebruik gemaakt van de subsidie van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Toegepaste maatregelen

×