Alle maatregelen

Laat je inspireren door de maatregelen om Vlaanderen groen en blauw in te richten. Ga op een slimmere manier om met water.

Filters

Filter op

wis filters

Thema

Waar

Bovengrondse ruimte

Infiltratiecapaciteit

Grondwaterstand

Maaiveld

Situatie

Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Waterdaken

© BoschSlabbers/Jeroen Musch
© BoschSlabbers/Jeroen Musch
© BoschSlabbers/Jeroen Musch

Platte daken kunnen zo uitgevoerd worden dat ze een deel van de neerslag die op het dak valt, bufferen door de waterafvoer iets hoger te plaatsen. Hierdoor blijft een laag water op het dak staan. De hoogte van deze laag water is afhankelijk van de hoogte van de afvoer. In de constructie van het dak moet met het extra gewicht van het water rekening gehouden worden.

Waterretentie of koeling?

Door kleine openingen in de zijwand van de verhoogde afvoerpijp kan het water vertraagd afstromen. Dat is nodig om voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit te hebben. Het koelende effect op de onderliggende ruimtes is dus bij een waterdak voor regenwaterretentie tijdelijk en niet altijd op de momenten dat het gewenst is.

Anders is het bij een waterdak voor koeling. Hier is het net de bedoeling dat het water wordt vastgehouden op het dak en dat het langzaam verdampt. De beste optie zou zijn als de waterbeheersing van waterdaken elektronisch gekoppeld is aan de weersvoorspelling. Het water kan dan geloosd worden vlak voor de volgende bui. Op die manier kunnen beide functies gecombineerd worden. Zulke elektronische besturingssystemen bestaan maar zijn nog niet standaard. Momenteel worden ze gebruikt voor begroeide daken.

Te weinig regen?

Met een waterdak voor koeling blijven de ruimtes eronder koeler. Door de verdamping blijft ook de directe omgeving koeler. Nadeel is dat er niet altijd voldoende regenwater is. Eens het verdampt is, zou er drinkwater of oppervlaktewater van voldoende kwaliteit op het dak moeten gepompt worden om toch koeling te voorzien.

 

atelier GROENBLAUW

atelier GROENBLAUW

×