En wat als….?

… het regent, de kleren vuil worden, een kind van een speeltuig valt, …. Buiten spelen houdt nu eenmaal bepaalde risico’s in. Sommige ouders vinden dat doodnormaal, andere zouden zoon- of dochterlief het liefst onder glazen stolp zetten. Wij bundelden enkele tips om mogelijke ‘praktische problemen’ van een natuurlijke speelplaats proactief aan te pakken en vragen te beantwoorden.

Praktische tips voor een nette klas

Ideeën om het onderhoud voor iedereen leuk te houden:

  1. Werk met een wekelijks beurtsysteem waarbij telkens een andere klas in staat voor het opruimen van de speelplaats.
  2. Geef elke klas de verantwoordelijkheid over een bepaalde zone van de speelplaats om ze in orde te houden en te onderhouden.
  3. Praktische hulpmiddelen zoals een bladblazer (op accu) en duwborstelveger geven de leerlingen coole tools om mee aan de slag te gaan.
  4. Handige, mobiele opbergdozen voor los spelmateriaal komen van pas.
  5. Maak eenvoudige speelplaatsafspraken met de kinderen. Hou het helder, duidelijk en positief.
  6. Bespreek de spelregels ook met collega’s. Ga hierover in dialoog. Wat voor de ene aanvaardbaar is, is dat niet noodzakelijk voor de andere.
  7. Baken plantzones op een slimme manier af zodat jonge plantjes alle kansen krijgen om te groeien.
  8. Erosie op speelheuvels kan je voorkomen door ‘indianenpaadjes’ af te bakenen waarlangs de kinderen op, over en door de heuvels kunnen lopen. De rest van de heuvel blijft zo beschermd en tegelijk hebben de kinderen meer spelmogelijkheden.

Is een blauwgroene speelplaats gevaarlijk?

Buiten spelen is de wereld ontdekken met al je zintuigen. In een rijke, gevarieerde spelomgeving worden kinderen uitgedaagd, gaan ze op ontdekking en tasten ze soms letterlijk grenzen af. En ja, daar hoort al eens een schram of een buil bij.

Pedagogen zijn het er over eens dat ‘risicovol’ spel onmisbaar is voor de ontwikkeling van kinderen. Pas op, we houden hier geen pleidooi voor gevaarlijke toestanden! Het is een goed idee om mogelijke risico’s vooraf in kaart te brengen en afspraken te maken binnen de school. Meer info hierover vind je via het Replay-project van Arteveldehogeschool.

Maar modderbroeken, vuile schoenen en zand in het haar… dat zijn geen risico’s! Dat is gewoon het gevolg van fijn spelen en ontdekken. Dat neemt niet weg dat je de klas proper wil houden. Hierboven vind je enkele tips.

Ook water houdt risico’s in, maar het kan een veilig speel-en leerelement zijn. Water toelaten op een speelplaats betekent dat kinderen in een veilige omgeving kunnen leren omgaan met water, het past in een integrale visie op spelen en geeft ontwikkelingskansen, net als mogelijkheden om kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met ecologie en natuurbeleving.

Hieronder gaan we dieper in op enkele mogelijke risico’s.

Extra info vind je hier: Pimp je speelplaats en Buitenspel-Springzaad.be

Risico's

×