De tuin van Yves
Ik hield als klein kind al tabellen bij met de temperaturen en heb nog steeds een weerstationnetje staan. Ons huis bouwden we op wat eens de akker van mijn grootouders was, en waar vroeger schorseneren en bloemkolen groeiden. Die verbouwing zorgde voor extra verharding op het einde van een lintbebouwing. Ik wist dat als ik het niet zou doen, iemand anders het wel zou uitvoeren, maar het bleef een innerlijk conflict. We besloten daarom om duurzaam te bouwen door een warmtepomp voor verwarming en een warmtepomp voor warm water te plaatsen. In 2001 was dat wellicht de eerste van onze gemeente.
Ook hebben we zelf alle waterafvoeren gescheiden aangelegd, een grote regenwaterput van 10.000 liter geïnstalleerd en daar een stevige pomp op gezet. Alle toiletten, buitenkranen en de wasmachine zijn daarop aangesloten. Wij halen daar tot wel 100 kuub water per jaar uit. Da’s veel als je je bedenkt dat een kuub water ongeveer 4 euro kost, en dit al 20 jaar lang. Wij vangen zo goed als al het afstromende regenwater van het dak hierin op.
Voor de rest hebben we in onze tuin geen verharding buiten een terras dat afloopt in het gazon. Veel mensen denken dat onze grote tuin enorm veel werk vraagt. Toch hebben we daar maar eens per jaar de handen mee vol. Onze wilde tuin bestaat uit drie delen: het eerste deel wordt goed onderhouden en groeit in de lente snel dicht met veel bloemen. Een vijvertje zorgt hier voor veel insectenleven. In de winter zien we het graag dor en kaal worden en blijft alles onaangeroerd tot de lente. In het tweede deel lopen er kippen rond, staan fruitbomen, verbouwen we groenten en heb ik een houthok waar een darm het afstromende regenwater naar het vijvertje leidt. De vijver dient ook als buffer om mijn groenten te begieten en daar schep ik enkel af en toe het eendenkroos weg. Het derde deel van onze tuin laten we verwilderen. Met onze buren hebben we afgesproken om ons achterste deel van de tuin spontaan te laten bebossen. Er staan nu al verschillende soorten bomen zoals elzen, notelaars en zomereiken (maar ook veel netels).
Qua onderhoud hebben we dus weinig werk aan onze volledige tuin. Wel is het onze hobby om te zoeken naar de juiste planten -liefst met veel bloemen- en een goed plaatsje voor ze te zoeken in de tuin. Elke plant groeit goed, zolang hij maar op de juiste plaats staat.
Waarom blauwgroene maatregelen?
Biodiversiteit en alles rond het klimaat boeien mij al van kleins af aan. Toen mijn vrouw en ik dit huis bouwden, wisten we dan ook vanaf het begin dat we hier rekening mee wilden houden. Alles wat we kunnen hergebruiken van regenwater komt ons en de natuur ten goede.
Welke maatregelen wil je in de toekomst nog toepassen?
We denken er sterk over om nog een extra regenwaterput installeren. Na zeven weken droogte is die meestal leeg. Doordat er hier een grote moeraseik staat, zal dat waarschijnlijk niet eenvoudig zijn. Een tweede optie is een infiltratiezone in de voortuin plaatsen, zodat de regenwaterput hierop kan overlopen. Dat klinkt moeilijk maar da’s gewoon je buis afzagen en niet meer tot in de gracht laten lopen. Een serre plaatsen met groendak staat ook nog op de lijst. Als laatste zou de vijver misschien nog een stuk groter mogen, zodat we ons er toch eens in kunnen onderdompelen. Dat zou ook mooi zijn maar is zeker geen must.
Tips voor verbouwers
Gewoon doen en gaan. Veel mensen zijn bang om de stap te zetten om in hun tuin bijvoorbeeld een sleuf te graven. Je ziet dat een jaar later al niet meer. Je moet er gewoon aan beginnen. Wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar: zo’n tuin krioelt het hele jaar van het leven en da’s fantastisch om te zien.