De tuin van Wim

Toen wij hier kwamen wonen bestond onze kleine tuin vooral uit een groot verhard oppervlak. We kregen de mogelijkheid om een stuk tuin bij te kopen van de achterbuur, waar ik de tussenmuur van heb uitgebroken. De tuin heb ik daarna onthard, zodat er gras gezaaid kon worden en ik heb ervoor gezorgd dat een kant van de tuin afhelt, zodat het regenwater kan stagneren en infiltreren. Het regenwater van het dak stroomt af op de regenton die ik plaatste en op een ander deel van het dak legden we een groendak aan waar het water kan bufferen.

Wanneer ik mijn kinderen een picknickdeken naar buiten zie sleuren, ze met het opgevangen regenwater hun waterpistool vullen, de boom inklimmen of vragen welke vogel er in onze zelfgebouwde nestjes verblijft, ben ik blij dat ik die inspanningen gerealiseerd heb. Onze kinderen zijn fan van onze biodiverse tuin met insecten: de verrekijker en het afstreeplijstje worden hier regelmatig bovengehaald.

Als extra maatregel heb ik trouwens ons hoogste dak ook zilverwit geschilderd. Dat weerspiegelt het zonlicht zodat onze zonnepanelen meer opbrengen en de warmteproductie van ons dak lager ligt en we onze woning minder moeten koelen.

Waarom blauwgroene maatregelen?

Als je regenwater kan hergebruiken en infiltreren in de ondergrond is dat ecologischer dan in de riolering te laten afstromen. Daarnaast heb je water nodig als je je stadstuin groen wil houden. Uiteraard is het hergebruik van regenwater veel beter dan kraantjeswater.

Welke maatregelen wil je in de toekomst nog toepassen?

Ik zou heel graag onze gasketel veranderen naar een warmtepomp. Zes jaar geleden ging onze gasketel stuk. Een warmtepomp was toen nog te duur. Wel kozen we toen voor een super condenserende ketel waarop een zonneboiler aangesloten kan worden. Een zonneboiler is zoals een zonnepaneel maar i.p.v. elektriciteit maakt die warm water, waardoor je gas bespaart. Die zonneboiler is er ook nog niet, maar hopelijk volgt een van deze twee investeringen snel. Als je die beiden kan combineren ben je ook volledig zelfvoorzienend.

Tips voor verbouwers

  • De website van BlauwgroenVlaanderen checken.
  • Planning opstellen: wat wil ik absoluut veranderen in mijn tuin en wat zijn mogelijke extra opties?
  • Takkenril in je tuin maken: snoeihout dat naar de container moet hergebruiken om te stapelen en te drogen. Hier komen muizen, insecten en vogels op af. In onze tuin broeden er zelfs aardhommels in! Dat zijn bijen met een harig oranje achterlijfje. Ze kruipen onder losliggende takken, en graven dan een gangetje in de aarde eronder waar ze hun eitjes leggen en uitbroeden. Op die insecten komen weer vleermuizen bij schemer af en zo is de cirkel rond.

Toegepaste maatregelen

© Monique Hoogland
© Aquafin NV
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Onthard je oprit en terras

Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt bijvoorbeeld meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven.

Lees meer

Maatregel

Een tuin vol voedsel voor dieren

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt de tuin een levende tuin!

Lees meer

Maatregel

Schuilplaats voor meer dieren in de tuin

Door veel verschillende nest- of schuilplaatsen te maken trek je verschillende dieren en al deze dieren zorgen met elkaar voor meer biodiversiteit.

Lees meer

Maatregel

Regenwater gebruiken

Regenwater opvangen en in huis gebruiken is goedkoop én goed voor het milieu. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen, de tuin besproeien, …

Lees meer
Alle maatregelen
×