De tuin van Katrien

Katrien Moubax creëerde een groene oase in het midden van de stad.

Samen met mijn man en drie dochtertjes woon ik in Mechelen, net buiten de ring. We waren meteen verliefd op de grote tuin van dit huis, want in een stad is het toch niet altijd evident om zoveel groen rondom u te hebben. We richten alles zo inheems, biodivers en natuurlijk mogelijk in. Zo hebben de diertjes er ook nog iets aan. Er zijn hier namelijk enorm veel vogels, zeker voor een stad. Er staat bijvoorbeeld een dode boom waar regelmatig een bonte specht zit, dus ik hoop dat ze die gaan laten staan. En in de groene muur van de moskee hiernaast krioelt het van de vogels. Daarnaast zien we hier nog heel wat bijen en andere beestjes. Een groene oase in de stad, zeg maar.

We hebben zelf een regenwaterput gezet en het dak van ons tuinhuis afgekoppeld zodat het regenwater naar een regenton stroomt. Dat water kan ik dan gebruiken voor de plantjes binnen en buiten. Recent hebben we ook het dak van het huis afgekoppeld, maar wel met een beveiliging zodat het bij hevige regen nog altijd naar de openbare riolering loopt. Bij kleine buien loopt het de dakgoot in, naar onze regenwaterton, waar we het kunnen opvangen en hergebruiken. Die heeft vervolgens een overloop naar een andere regenwaterton, die dan weer overloopt naar een zelf gegraven infiltratiekom. Dankzij de zanderige ondergrond hier loopt het water meteen terug weg.

Waarom blauwgroene maatregelen?

Mijn man en ik zijn allebei veel bezig met natuur en ikzelf ben van jongs af aan al bezig met water. Het is tenslotte een steeds belangrijker en schaarser goed. Water is de basis van alle leven en we moeten er spaarzamer mee omspringen. Dus ik probeer duurzaam in te grijpen waar ik het zelf kan,  zoals regenwater hergebruiken voor al onze planten. De rest van het hemelwater kan infiltreren in de tuin en zo vullen we het grondwater weer aan. Daarnaast vind ik het ook gewoon fijn om in een natuurlijke en groene tuin zitten. Het geeft rust en dat kan soms waardevol zijn in een stad. (lacht)

Tips voor nieuwe verbouwers?

De maatregelen die we nu zelf hebben uitgevoerd waren allemaal enorm eenvoudig, én met een beperkte kost. Door met een beveiligingssysteem te werken kan je het water ook altijd terug naar de riolering laten lopen. Ik raad ook sterk aan om een regenton te plaatsen, het hielp ons enorm om de droge zomer te overbruggen. Regenwater is trouwens veel beter voor je planten dan leidingwater met kalk. Daarnaast zou ik zeggen: probeer zoveel mogelijk te ontharden zodat het hemelwater kan infiltreren.

Toegepaste maatregelen

© atelier GROENBLAUW
© Aquafin NV
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Maatregel

Regenwater gebruiken

Regenwater opvangen en in huis gebruiken is goedkoop én goed voor het milieu. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen, de tuin besproeien, …

Lees meer

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Regenpijp afkoppelen

Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast.

Lees meer

Maatregel

Maak een infiltratiegracht of wadi

Greppel en wadi's houden regenwater vast, infiltreren en transporteren.

Lees meer

Maatregel

Vergroen je gevel

Planten tegen een gevel verfraaien een huis, tuin en straat. Ze zorgen voor koelte in de zomer en houden warmte binnen in de winter.

Lees meer

Maatregel

Zorg voor een gezonde bodem

Een gezonde bodem helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen.

Lees meer

Maatregel

Plant een boom

Bomen zijn onmisbaar in een tuin. Ze zijn beeldbepalend, geven privacy en zorgen voor een fijne atmosfeer, met schaduw en zonnige plekken.

Lees meer

Maatregel

Een tuin vol voedsel voor dieren

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt de tuin een levende tuin!

Lees meer

Maatregel

Schuilplaats voor meer dieren in de tuin

Door veel verschillende nest- of schuilplaatsen te maken trek je verschillende dieren en al deze dieren zorgen met elkaar voor meer biodiversiteit.

Lees meer
Alle maatregelen
×