De tuin van Jill

“De ingrepen hier zijn iets simpel waar we veel water mee winnen”

Hoe groot is de tuin?

Wij wonen in een groot herenhuis met vijf volwassenen. Vanachter hebben we een stadstuin die niet al te groot is, ongeveer 50m². Die staat vol met eetbare bloemen en planten en op het dak van de keuken heb ik een moestuin aangelegd. De tuin wordt druk bezocht door onszelf en onze poezen. In ons huishouden wordt dus flink wat water verbruikt om te wassen, te koken, de tuin te onderhouden en de katjes van water te voorzien. Omdat we ons drinkwaterverbruik wensten te verlagen, maar we niet meer veel ruimte over hadden, dachten we aan onze drie platte daken. Het regenwater dat op het bovenste platte dak valt, stroomt naar een regenton. Op het tweede platte dak staat de moestuin die we begieten met het water dat uit de regenton komt en gereguleerd wordt door een kraantje. Op het onderste plat dak staan twee grote regentonnen. De bedoeling is om binnenkort het douchewater van de eerste verdieping af te koppelen en hiermee de wc op de gelijkvloers door te spoelen. In de tuin staat ook een grote regenton. Het water dat op het plat dak van de moestuin valt en afloopt, komt daarin terecht. Ik gebruik dat water om de tuin te begieten, en als ik het niet vergeet de kamerplanten ook.

Waarom blauwgroene maatregelen?

Wij zijn zeer ecologisch ingesteld en proberen te doen wat we kunnen om de planeet te helpen, deze ingrepen zijn relatief makkelijk om (veel) water mee te winnen. Alle beetjes helpen en kleine ingrepen helpen ook op korte termijn!

 

Welke maatregelen wil je in de toekomst nog toepassen?

Het dak moet hier binnenkort vernieuwd worden voor 2025, dus dan laten we ineens zonnepanelen plaatsen. Bij de aankoop van het huis jaren geleden hebben we geen warmtepomp laten installeren waar we nu wel spijt van hebben. Tips van anderen zijn welkom want we zijn erg beperkt in ruimte.

Toegepaste maatregelen

© Alexandra Dietzsch Architectuur

Maatregel

Regenwater gebruiken

Regenwater opvangen en in huis gebruiken is goedkoop én goed voor het milieu. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen, de tuin besproeien, …

Lees meer

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Vergroen je dak

Groendaken bieden voordeel op vlak van waterbeheer, energiebeheer, gezondheid en biodiversiteit.

Lees meer
Alle maatregelen
×