De tuin van Christa

Ik woon samen met mijn man en 13-jarige dochter in een redelijk traditioneel huis in Lochristi. In een traditionele verkaveling, met een lapje grond eraan. Leuk weetje over Lochristi: de grond is hier zeer goed infiltreerbaar. We hebben dan ook heel wat blauwgroene maatregelen getroffen om daarvan te genieten. Ons dakoppervlakte bedraagt 150 vierkante meter en het regenwater daarvan stroomt naar regenwaterputten, goed voor zo’n 15.000 liter.

Onze terrassen zijn redelijk groot en wateren volledig af naar het gras of naar onze waterdoorlatende oprit in dolomiet. Ook onze vijver stort gewoon over in de tuin. Met hulp van al deze maatregelen hebben we onze verharde oppervlakte toch kunnen beperken tot die 150 vierkante meter dak, waarvan het water nog gebufferd wordt in de regenwaterputten. Het niveau van het water in die regenwaterputten volgen we nauwgezet op om ervoor te zorgen dat er toch altijd een zekere buffering is, voor intense regenbuien bijvoorbeeld.

Waarom blauwgroene maatregelen?

Ik noem het eigenlijk gewoon gezond verstand. Vlaanderen is zo verhard, we moeten daar echt iets aan doen en alle beetjes helpen. Zeker in Lochristi hebben we goed infiltreerbare grond dus als iedereen hier zijn steentje bijdraagt kunnen we echt al een verschil maken. Daar ben ik van overtuigd.

Tips voor nieuwe verbouwers?

Er komen hier regelmatig buren langs die hun tuin nog moeten aanleggen. Dan zeg ik zeker: denk goed na om een extra regenwaterput te steken. Wij waren verplicht om een regenwaterput van 5.000 liter te steken, maar voor een gezin is dat eigenlijk te klein. Ik zou daarnaast een wadi als extra buffer aanraden. Laat ook zeker je terrassen afstromen naar de oprit of het gras. In tegenstelling tot wat je zou denken, levert dit geen wateroverlast op, integendeel. Onze tuin is daar het levende bewijs van. De maatregelen die we nemen, op de regenwaterput na, zijn trouwens ook helemaal niet duur.

Toegepaste maatregelen

© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland

Maatregel

Regenwater gebruiken

Regenwater opvangen en in huis gebruiken is goedkoop én goed voor het milieu. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen, de tuin besproeien, …

Lees meer

Maatregel

Maak een regenwatervijver

Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin en houdt water vast. Het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen!

Lees meer

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Regenpijp afkoppelen

Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast.

Lees meer

Maatregel

Maak een infiltratiegracht of wadi

Greppel en wadi's houden regenwater vast, infiltreren en transporteren.

Lees meer

Maatregel

Mini Moeras

Een mini moeras is een drassige, natte bodem met een klein laagje water erboven.

Lees meer

Maatregel

Onthard je oprit en terras

Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt bijvoorbeeld meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven.

Lees meer
Alle maatregelen
×