De tuin van Bart

Vier jaar geleden ben ik hier in Asse komen wonen. Al van bij het ontwerp van het huis wisten we dat we heel wat blauwgroene maatregelen wilden integreren. Zo hebben we op onze oprit waterdoorlatende verharding geplaatst. Verschillende delen van de oprit die we niet nodig hadden zijn zelfs niet verhard zodat er planten op kunnen groeien. Waterdoorlatende verharding is verplicht in Vlaams-Brabant,  maar het kost ook niet meer dan niet-doorlatend dus waarom zou je het niet doen?

Door een foutje tijdens de bouw loopt slechts een deel van ons dak af naar een regenwaterput. Aanvankelijk was dat voldoende, maar dit jaar met de droogte, en omdat ik veel meer van thuis werk en bijvoorbeeld de wc meer gebruik, hadden we te weinig regenwater. Dus dan hebben we een tweede regenton geïnstalleerd om ook het water van de achterkant van het zadeldak te kunnen verzamelen. Als die vol zit laat ik het leeglopen in onze regenwaterput.

Achteraan in de tuin hadden we dan weer water te veel toen we hier kwamen wonen. De achterkant ligt namelijk lager waardoor de ondergrond heel drassig was en zonder botten kon je hier eigenlijk niet stappen. We hebben dan beslist om een aantal wilgen te zetten. Die hebben de eigenschap dat ze heel veel water opnemen, daarom zie je ze ook vaak langs een beek staan. Nu hebben we hier geen wateroverlast meer en het zijn nog eens mooie bomen ook.

Waarom blauwgroene maatregelen?

Een blauwgroene inrichting is belangrijk voor mij omdat ik zelf sowieso al heel milieubewust ben. Door bij Aquafin te werken, ben ik gewoon ook veel bezig met het waterverhaal. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat ik goed op de hoogte ben van de maatregelen die je kan treffen. (lacht)

Tips voor nieuwe verbouwers?

Als mensen zelf gaan bouwen of verbouwen raad ik zeker aan om een regenwaterput te installeren, en om die groot genoeg te nemen. Als je mogelijkheid hebt, zou ik ook zeker aan een groendak denken. Dat is nu toch een veel mooier uitzicht dan bijvoorbeeld een zwart, plat dak. Regentonnen zou ik uiteraard ook steken. Ze zijn goedkoop, makkelijk te installeren, en je haalt er enorm veel uit.

Toegepaste maatregelen

© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Monique Hoogland
© Alexandra Dietzsch Architectuur
© Aquafin NV

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Regenpijp afkoppelen

Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast.

Lees meer

Maatregel

Maak een regenwatervijver

Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin en houdt water vast. Het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen!

Lees meer

Maatregel

Onthard je oprit en terras

Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt bijvoorbeeld meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven.

Lees meer

Maatregel

Vergroen je dak

Groendaken bieden voordeel op vlak van waterbeheer, energiebeheer, gezondheid en biodiversiteit.

Lees meer

Maatregel

Plant een boom

Bomen zijn onmisbaar in een tuin. Ze zijn beeldbepalend, geven privacy en zorgen voor een fijne atmosfeer, met schaduw en zonnige plekken.

Lees meer

Maatregel

Een tuin vol voedsel voor dieren

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt de tuin een levende tuin!

Lees meer
Alle maatregelen
×