Zorg voor groene ‘rommelhoekjes’ in de tuin
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
Laat afgestorven plantenresten in de winter aan de plant zitten en zorg voor wat rommelhoekjes met wat dor hout en snoeiafval. Dieren als egels kan je helpen door bladeren, dode plantenresten, snoeihout of wat verdwaalde stenen te laten liggen. Deze plekken zorgen namelijk voor schuilplaatsen, broedgelegenheden en voedsel. Voor paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dit aantrekkelijke plekken. Pissebedden en oorwurmen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen, wat ook weer tuinvogels aantrekt.
Door bladeren en plantenresten in de winter te laten liggen, bescherm je ook de bodem. Jonge plantjes hebben dan minder last van strenge vorst. De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem, wat de structuur en het bodemleven ten goede komt. Knip in het voorjaar de overgebleven plantenresten klein en laat ze tussen de planten liggen.
Takkenril
Een takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond, waartussen je dood hout stapelt of vlecht. In de takkenril kunnen verschillende dieren onderdak vinden en overwinteren of nestgelegenheid vinden. Een takkenril is eenvoudig te maken en je kan je snoeihout zo zinvol verwerken. De flora en fauna helpen om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.
Stapelmuren
Stapelmuurtjes dienen als schuilplaats, maar zijn ook nestelplaatsen. Zonnige muren worden door insecten gebruikt om op te warmen. Solitaire metselbijen leggen bijvoorbeeld eitjes in gaatjes in de muren. Ze bieden ook leefruimte aan soorten zoals salamanders, kikkers, kevers, mossen, varens en andere muurvegetatie, in de voegen en tussen de los gestapelde stenen in de schaduw of de zon.
Stapelmuren kunnen gemaakt worden van natuursteen, maar ook van oude stoepstenen of klinkers, of zelfs van oude dakpannen en brokken bouwafval.
kosten
zeer weinig kosten
onderhoud
zeer weinig onderhoud