© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Zorg voor groene ‘rommelhoekjes’ in de tuin

© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© pxhere.com

Laat afgestorven plantenresten in de winter aan de plant zitten en zorg voor wat rommelhoekjes met wat dor hout en snoeiafval. Dieren als egels kan je helpen door bladeren, dode plantenresten, snoeihout of wat verdwaalde stenen te laten liggen.  Deze plekken zorgen namelijk voor schuilplaatsen, broedgelegenheden en voedsel. Voor paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dit aantrekkelijke plekken. Pissebedden en oorwurmen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen, wat ook weer tuinvogels aantrekt.

Door bladeren en plantenresten in de winter te laten liggen, bescherm je ook de bodem.  Jonge plantjes hebben dan minder last van strenge vorst. De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem, wat de structuur en het bodemleven ten goede komt. Knip in het voorjaar de overgebleven plantenresten klein en laat ze tussen de planten liggen.

Takkenril

Een takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond, waartussen je dood hout stapelt of vlecht. In de takkenril kunnen verschillende dieren onderdak vinden en overwinteren of nestgelegenheid vinden. Een takkenril is eenvoudig te maken en je kan je snoeihout zo zinvol verwerken. De flora en fauna helpen om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.

Stapelmuren

Stapelmuurtjes dienen als schuilplaats, maar zijn ook nestelplaatsen. Zonnige muren worden door insecten gebruikt om op te warmen. Solitaire metselbijen leggen bijvoorbeeld eitjes in gaatjes in de muren. Ze bieden ook leefruimte aan soorten zoals salamanders, kikkers, kevers, mossen, varens en andere muurvegetatie, in de voegen en tussen de los gestapelde stenen in de schaduw of de zon.
Stapelmuren kunnen gemaakt worden van natuursteen, maar ook van oude stoepstenen of klinkers, of zelfs van oude dakpannen en brokken bouwafval.

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
zeer weinig onderhoud
×