© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Zorg voor een gezonde bodem

© atelier GROENBLAUW

Minder verhard oppervlak en meer groen in de tuin heeft veel voordelen. Zo kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Beplanting beschermt ook de bodem tegen uitdroging en biedt voedsel voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Zo verbetert de biodiversiteit. Het groen houdt bovendien de tuin koeler, doordat planten water verdampen. Een betegelde tuin is al snel een paar graden warmer in de zomer en houdt de warmte ook langer vast.  

Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in. Het hoeft dan niet via een putje en de riool afgevoerd te worden. Zo helpt je mee om bij heftige regenbuien wateroverlast op straat te voorkomen. Infiltratie zorgt er ook voor dat het grondwater wordt aangevuld, wat dan weer nuttig is in droge periodes.

Stenen eruit, en dan?

Wanneer de stenen weggehaald zijn, blijft er een zandpakket over. Niet alle planten zullen hier goed in groeien. Een bloemenmengsel voor arme grond zal hier wel goed in gedijen. Bij klei- en leemgrond kan de structuur van de bodem verbeterd worden door compost toe te voegen.  Deze grond kan best eerst losgemaakt worden vooraleer te beplanten.

Gebruik de vrijgekomen tegels voor een stapelmuurtje. Je kan tegels en stenen van verschillende vormen combineren, zodat allerlei soorten gaten ontstaan. Zo bied je huisvesting en schuilplaatsen aan insecten en amfibieën.

Of gebruik de tegels in een kruidenspiraal (www.permacultuurnederland.org/wp/de-kruidenspiraal) , als stapstenen in de tuin, verhoogde plantenborder, schanskorf,…  inspiratie ecohuis

Een gezonde bodem is belangrijk voor een watervriendelijke tuin

Een goed waterdoorlatende en watervasthoudende bodem waar planten goed op groeien is een bodem met voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingstoffen. Er is een relatie tussen de beplanting, doorworteling, gezondheid en de capaciteit voor wateropname van de bodem. De bodemkwaliteit draagt weer bij aan de kwaliteit van de beplanting.

Humus bezit twee zeer belangrijke eigenschappen. Het is in staat om vele malen zijn gewicht aan water vast te houden en het brengt voedingsstoffen in de grond. Een humusrijke bodem is dus een gezonde bodem. Plantenwortels zoeken de voedingsstoffen en maken zo luchtkanalen in de grond. Zo verbetert het vermogen om water vast te houden en wordt tegelijkertijd het infiltrerend vermogen van kleigrond vergroot. Plantenresten worden door organismen als regenwormen in de grond gebracht, terwijl andere organismen zoals schimmels en bacteriën de plantendelen omzetten in humus.  De hoeveelheid humus neemt in de loop der tijd af, doordat planten het opnemen en gebruiken voor hun groei. De vruchtbaarheid van de grond kan weer verhoogd worden door het aanbrengen van nieuw organisch materiaal. Je kan zelf verteerde plantenresten door de grond te mengen, of bijvoorbeeld bodemverbeteraar aankopen in een tuincentrum. Dit mag een laag van 10 cm zijn die al dan niet door de bovenlaag wordt gespit of geharkt.

Met een doe-het-zelf bodemanalyse (te koop bij de tuincentra) bepaal je de zuurtegraad. Is je grond te zuur? Voeg dan kalk toe. Is je grond te basisch? Voeg dan tuinturf toe. Of nog beter, leg je een nieuwe plantenborder aan? Hou dan rekening met de zuurtegraad van je bodem bij de plantenkeuze, zo krijg je gezonde planten zonder veel moeite.

Blad- en plantresten

Laat in de winter zoveel mogelijk de afgestorven planten staan. Knip ze pas in het vroege voorjaar af. Maak het knipsel fijn en laat het op de grond liggen om het om te vormen tot voeding. Het knipsel biedt ook bescherming voor jonge planten en vogels kunnen er dikwijls van eten. In het voorjaar kan het gebruikt worden voor het bouwen van nestjes.

Eigen compost maken van groenafval is een goede manier om de afvalberg te verminderen en voeding voor de planten te produceren. Deze compost kan tussen de planten gelegd worden. Op deze manier wordt het bodemleven verbeterd en beschermt de compost de grond tegen uitdroging.

In de tuincentra zijn composttonnen te koop. Dit is een goed alternatief als er niet genoeg ruimte in de tuin is voor een composthoop. Let op, overgebleven gekookt voedsel kan niet op een composthoop, rauwe groenten en fruit en klein gemaakt snoeiafval wel.

Meer info is te vinden op https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud
×