© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Natuurlijke zonwering

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© pxhere.com
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Om hitteoverlast in de tuin en in het huis te voorkomen is aan de zonkant vaak zonwering nodig. Hiervan zijn vele vormen mogelijk. Een aangename manier van natuurlijke zonwering is het gebruik van beplanting.

Naast beplanting zijn er ook andere, niet groene, mogelijkheden. Buitenzonwering boven de ramen van een gebouw is het meest effectieve middel om de warmte buiten het gebouw te houden. Door het warmer worden zijn veel mensen geneigd om energieverslindende airco’s aan te schaffen. De warmte buiten te houden door buitenzonwering kan dit voorkomen.

Ook speciale schaduwdoeken in de tuin eventueel in combinatie met een begroeide pergola, zorgen voor een filtering van het zonlicht en verminderen daarnaast de stralingswarmte.

Bomen en begroeide pergola

Bomen of begroeide pergola’s zorgen voor schaduw, maar ook voor extra koeling door verdamping. Dit kan al snel een paar graden schelen. Bovendien trekt beplanting zoals een druif of een appelboom vogels, insecten en zoogdieren aan. Dat is dan weer goed voor de biodiversiteit.

Als je genoeg licht wilt in de winter, maar schaduw in de zomer, kies dan voor bladverliezende beplanting. Zo heb je wel schaduw in de zomer en kan er in de winter genoeg zonlicht door de beplanting komen.

Een pergola kan gemaakt worden van verschillende materialen en in verschillende afmetingen. Het meest gebruikt  zijn grillige stammetjes maar daarnaast kun je strakke palen van hout gebruiken of betonijzer.  Als je hout gebruikt, zorg er dan voor dat dit gecertificeerd duurzaam hout is.

kosten
weinig kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
weinig onderhoud
×