© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Maak een zitkuil voor waterberging

© Chantel van Beurden
© C. van Beurden

Een zitkuil is een begrensde verlaging in je tuin. Ze kan tijdelijk water bergen, waarna het langzaam in de bodem wegzakt. Graaf de zitkuil ver genoeg van je gevel. Zorg dat het water vanuit je regenpijp met bijvoorbeeld een gootje afloopt naar de zitkuil. Als bij een extreme bui de zitkuil overloopt, zorg dan dat dit overschot van het huis af, richting de tuin of een beek gaat. Is er geen beek, zorg dan voor een overloop naar de riolering.

Een zitkuil kan je maken van steenachtig materiaal of van een duurzame houtsoort die tegen water kan, zoals bijvoorbeeld Robinia. Heb je tegels over, maak er dan een stapelmuurtje van. Het kan als grondkering dienen bij de zitkuil. Tussen de kieren kunnen plantjes gezet worden. Dat is dan weer goed voor de biodiversiteit. In plaats van een zitkuil kan je ook de lege ruimte onder een ingegraven trampoline gebruiken als tijdelijke waterbuffering.

Voorbeeld berekening van je zitkuil

Om een terras van 15 m² en een dakoppervlak van 50 m² af te koppelen (in totaal dus 65 m²), rekening houdend met een piekbui van 60 liter per m²,  moet  je  65×60 liter kunnen bergen. Dat betekent dat je voor je zitkuil een ruimte van 3,9 m³ moet voorzien, die 3900 l kan opvangen. Als je een zitkuil maakt met een afmeting van 3×3 m die je 45 cm diep maakt, dan kan je 4 m³ water bergen.

atelier GROENBLAUW

kosten
hoge kosten
moeilijkheid
gemiddeld
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Zorg voor een overstort naar het gazon, een gracht, wadi of, als het echt niet anders kan, op de riolering.
×