Maak een regenwatervijver
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst
Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin. Water kan er worden opgeslagen en het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen. Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de ondergrond. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden. De vijver is vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Het is daarom het mooiste om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen.
De wisselende waterstanden zorgen ervoor dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Daarnaast zuiveren oeverplanten het water en helpen ze mee om de tuin in de zomer koel te houden.
Bij de aanleg van een regenwatervijver is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver diep genoeg is. Het gedeelte met folie moet minimaal 0,7 m diep zijn, zodat waterdieren zowel bij een lage waterstand als bij vorst kunnen overleven. De wateropslagcapaciteit van een regenwatervijver is beperkt. Hij moet dan ook voorzien worden van een overstort naar een gracht, wadi of, als het echt niet anders kan, op de riolering. Er zijn gespecialiseerde tuinaannemers die regenwatervijvers aanleggen.
Regenwatervijvers kunnen met een steenachtige of een natuurlijke uitstraling vormgegeven worden. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk van steenachtige vijvers met groene zones voor de reiniging. Regenwatervijvers met groene oevers kunnen peilverschillen opvangen door de aanplant van oeverplanten die zowel tegen droge als natte periodes bestand zijn.
Als je een regenwatervijver wil aanleggen, hou dan de veiligheid voor kinderen in het oog. Gebruik zachthellende oevers zodat kinderen makkelijk uit de vijver kunnen klimmen als ze erin gevallen zijn.
Droogte
Het lokaal bufferen en infiltreren van regenwater helpt om lokaal uitdroging van de bodem te voorkomen. Het is wel van belang dat de oever zo vormgegeven wordt dat die bestand is tegen langdurig droog staan.
Hitte
Een regenwatervijver met groene oevers heeft een verkoelend effect op de omgeving. De mate van het effect is afhankelijk van de afmetingen van de vijver. Als de vijver gecombineerd wordt met een fontein vergroot dit het verkoelend effect door de verdamping. Ook de waterkwaliteit verbetert door de toevoer van zuurstof.
Zo doe je dat!
© atelier GROENBLAUW
1. Kies een plek
Kies bij voorkeur een lager gelegen deel van je tuin. Bij een diepe vijver kies je een plek in de zon of halfschaduw.
© atelier GROENBLAUW
2. Graaf een gat
Een regenwatervijver heeft verschillende hoogtes. Maak je oevers niet te steil, dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit. Dit is ook veiliger voor kinderen.
© atelier GROENBLAUW
3. Bedek de bodem met vijverfolie
Indien je vissen wilt houden moet er altijd water in je vijver blijven staan (minimaal 0,7 m). Dek de bodem tot een bepaalde hoogte af met vijverfolie.
© atelier GROENBLAUW
4. Beplant de oevers
De oeverplanten die je kiest moeten geschikt zijn voor zowel natte als droge periodes vanwege de wisselende waterstanden. Je kunt ook steenachtig materiaal gebruiken.
© atelier GROENBLAUW
5. Installeer een vijverpomp en -filter
Voor een goede waterkwaliteit installeer je een pomp en een filter in de vijver, met de aanzuiging in het diepe gedeelte.
© atelier GROENBLAUW
6. Regenwater van het dak afvoeren
Als je de regenpijp van je dak uit laat komen op de regenwatervijver moet deze flink wat water kunnen bergen. Zorg voor een overstort naar een gracht, wadi of, als het echt niet anders kan, op de riolering.
moeilijkheid
vrij makkelijk
Benodigdheden
Waterplanten
Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater (en dus de leefomgeving van vissen in het water) met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zorgen waterplanten voor een extra beleving in de tuin. Er zijn verschillende soorten waterplanten, zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat je adviseren om zeker te zijn welke planten in jouw vijver passen
Helofyten(filter)
Aan de rand van een vijver kunnen zogenaamde helofyten, waterplanten zoals riet, gele lis, grote lisdodde, kalmoes, groot zeegras etc. helpen om het water schoon te houden.
Groene oevers zijn goed voor dieren die van water houden zoals kikkers en libellen. Helofyten groeien over het algemeen snel en nemen veel voedingsstoffen op waardoor alg wordt beperkt. Maai het riet 1x per jaar in de herfst (buiten het broedseizoen).
Tips
- Als je de regenpijp van je dak uit laat komen op de regenwatervijver moet deze flink wat water kunnen bergen. Zorg voor een overstort naar een gracht, wadi of, als het echt niet anders kan, op de riolering
- Zorg ervoor dat bij extreme regenval de vijver veilig kan overlopen richting bv de beplanting of naar een gracht of riool.