© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Hagen en groene erfafscheidingen

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Tatjana Anholts
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Gebruik hagen en struiken in plaats van houten of stenen schuttingen als erfscheiding. Ze vormen daar een mooie en betaalbare oplossing voor. Ook zijn ze beter voor de biodiversiteit: hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Zoals iedere vorm van beplanting zorgen hagen en struiken die in de volle grond staan voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond. Hagen en struiken leveren een kleine bijdrage aan het vasthouden en plaatselijk infiltreren van regenwater. Dat geldt zeker als water in een verharde tuin kan afstromen richting groen.

Begroeide hekjes

In plaats van een haag kan ook een groene erfafscheiding gemaakt worden door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan vele diersoorten.

Klimplanten tegen een schutting

Ook tegen een houten schutting kunnen klimplanten het goed doen, bijvoorbeeld de Parthenocissus tricuspidata. De bladeren van deze klimplant kleuren in het voorjaar brons, in de zomer groen en in het najaar prachtig rood tot donkerpaars. Een andere bekende schuttingplant is de groenblijvende klimop.

Droogte

Hagen hebben door hun diepe wortels minder last van langdurige droogte. Haagsoorten die goed tegen droogte kunnen, zijn bijvoorbeeld berberis, laurierhaag, kardinaalsmuts, beuk en de haagbeuk.

Wanneer de haag in een droge periode wordt geplant, is het belangrijk dat ze de eerste paar weken na het aanplanten regelmatig water krijgt.

Hitte

Doordat de bladeren water verdampen, dragen hagen en struiken bij aan een koelere tuin.

Zo doe je dat!

  • © atelier GROENBLAUW

    1. Graaf een geul

    Bepaal de plaats van de haag met een hulplijn en graaf bij plantgoed met kluit een geul van tweemaal de breedte en diepte van de kluit.

  • © atelier GROENBLAUW

    2. Verbeter de grond

    Vul de geul gedeeltelijk aan met compost en tuinaarde (speciaal voor hagen). Wees voorzichtig met meststof, dit kan de wortels beschadigen.

  • © atelier GROENBLAUW

    3. Bescherm de wortels

    Verwijder de pot of spreid de wortels voorzichtig uit. Zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Dompel ze bijvoorbeeld onder in water.

  • © atelier GROENBLAUW

    4. Plaats de haagplantjes

    Voor een brede haag kunt je de planten om en om in twee rijen neerzetten. Zet de planten net zo diep in de grond als ze op de kwekerij stonden, dat is aan de wortelhals te zien.

  • © atelier GROENBLAUW

    5. Grond terugscheppen

    Schep de grond met compost terug, druk aan en geef ruim water.

  • © atelier GROENBLAUW

    6. Direct snoeien

    Door de planten direct met een derde terug te knippen krijg je een goede vertakking en een mooie dichtgegroeide haag.

kosten
gemiddelde kosten
moeilijkheid
vrij makkelijk
onderhoud
weinig onderhoud

Tips

  • Doe deze maatregel samen met je buren, zo kunnen jullie de kosten en het onderhoud delen.
×