© Monique Hoogland

Maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin

Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Een kleine aanpassing heeft al een groot effect

Wil je eerst weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? We helpen je een handje met een simpele infiltratieproef.

Filters
Favorieten
Favorieten

Klik op het hartje bij een maatregel om 'm te bewaren.

Een tuin vol voedsel voor dieren

© Monique Hoogland
© pxhere.com
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa - Windhorst
© pxhere.com
© pxhere.com
© Aquafin NV

 

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt de tuin een levende tuin!

Vogels zorgen voor sfeer in je tuin. Ze komen om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen. Verschillende soorten beplanting vinden ze prettig. Planten bieden zaadjes om te eten. Bomen bieden bescherming en soms ook fruit. Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten en wormen die er wonen. Insecten zorgen voor de bloemen en planten in je tuin en zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Er zijn veel manieren om van je tuin een voedselplek te maken voor vlinders, bijen en vogels. Zorg in ieder geval voor verschillende bloeiende planten en zaadvormende planten. Dit zijn bijna altijd ‘gedekte tafels’ voor vogels, bijen en vlinders. Wil je er helemaal voor gaan? Download dan de brochure Vogels in elke tuin van Natuurpunt.

Vlinders

Vlinders brengen je tuin tot leven. Wil je een echt vlinderparadijs? Vraag dan de tuingids voor vlinders aan bij Natuurpunt. Zo leer je ze herkennen en voederen.

Maak een vlindervoederplek

Zet nectarplanten in je tuin en zorg voor een variatie in bloeitijden. De buddleja (vlinderstruik) heeft bloemen met een lange, smalle bloembuis waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen. Je ziet rond deze plant dan ook altijd allerlei vlinders rondfladderen.
Andere aantrekkelijke planten voor vlinders zijn de zonnehoed, wilg en wilde tijm.
De vuilboom (oftewel sporkehout) trekt citroenvlinders aan en zijn bloesem levert nectar.

Vlinders zijn vaak terug te vinden op de iets hogere bloemen (zoals judaspenning in de lente, lavendel in de zomer, ijzerhard in de nazomer, herfstaster..), hoogteverschillen in je bloemenbed zijn dus een extra aantrekkingskracht.

Waardplanten

Veel rupsen van vlinders leven maar op een handvol soorten planten, of zelfs maar op één soort plant. Een waardplant is een plant waarop dieren iets vinden dat ze nodig hebben, zoals voedsel of iets om zich voort te kunnen planten. De brandnetel is zo’n belangrijke plant. Laat dus enkele brandnetels staan. Denk eens aan de ruimte achter je schuurtje of in een hoekje in de tuin. Brandnetels trekken de volgende vlinders aan: dagpauwoog, kleine vos, atalanta en landkaartje. Klimop is de waardplant van het boomblauwtje.

Nachtvlinders

Door gras te laten groeien trek je rupsen van de nachtvlinders aan. Veel nachtvlinders rusten overdag op een muur of boom. Ze zoeken ’s nachts naar voedsel op bloeiende bloemen, rottend fruit, uitwerpselen en vochtige grond. Rupsen van nachtvlinders eten allerlei planten. Nachtvlinders hebben een belangrijke rol in het ecosysteem. Er zijn maar een 50-tal soorten dagvlinders in onze contreien, terwijl er wel ongeveer 2400 soorten nachtvlinders zijn! Veel andere diersoorten (vleermuizen/vliegen/vogels) zijn afhankelijk van de nachtvlinder, omdat die een belangrijke voedselbron voor ze is. Nachtvlinders maken dankbaar gebruik van bloeiende planten in je tuin zoals de kamperfoelie, wilde rozen, hanggeranium en de liguster. De teunisbloem gaat pas ’s avonds open en is dus helemaal gericht op de nachtvlinder.

Bijen

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig. Zorg jaarrond voor bloeiende planten in groepjes in de tuin. Bijen zijn namelijk van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst actief. Sommige soorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Snoei daarom in het voorjaar en houd wat rommelhoekjes waar ze eitjes kunnen leggen. Als je tuin veel planten, bomen en struiken voor de bijen heeft, bestuift de bij in ruil je aardbeiplanten. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop, zonnehoed en kruiden zoals tijm en rozemarijn zijn echte bijenlokkers.

Vogels

Schaaltje met water

Een schaal met water is goed voor vogels om te drinken en badderen. Een vijver of meteen een regenwatervijver is nog beter, door de waterplanten en de insecten die daar weer op afkomen, maar een schoteltje water past op elk balkon. Dat is zeker de makkelijkste manier om iets voor de vogels te doen!

Vetbollen en ander voedsel

Vogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Ze zullen zich niet volproppen als ze geen trek meer hebben en ze zullen het niet verleren om zelf voedsel te vinden. In het voorjaar hebben vogels energie nodig om te nestelen, eieren te leggen, hun territorium te verdedigen en jongen groot te brengen. Ze zullen op zoek gaan naar insecten, wormen en rupsen. Heb je een composthoop achter in de tuin, dan zullen ze hier de wormen uitpikken.
In de winter verbruiken de vogels veel energie om zich op temperatuur te houden. Vetbollen en pinda’s zijn dan zeer geschikt.

Amfibieën

Om je tuin om te toveren tot een voedselplek voor kikkers, padden en salamanders, heb je tuinvijvers nodig met een glooiende oever waar de dieren zich kunnen voortplanten. Buiten de voortplantingsperiode leven de meeste amfibieën op het land, behalve de groene kikker. Het is belangrijk om wat rommelige hoekjes te hebben en bij voorkeur inheemse planten, heesters en bomen te gebruiken. Deze trekken meer insecten en dus voedsel naar de tuin. Composthopen, bladhopen, houtstapels en stapels stenen of dakpannen verhogen de structuurvariatie van je tuin, wat ook voor kleine zoogdieren en vogels aantrekkelijk is. Onder deze materialen is veel voedsel te vinden zoals wormen, spinnen en andere ongewervelden.

Infoblad: 'Een tuin vol vogels, bijen en vlinders'

kosten
zeer weinig kosten
moeilijkheid
makkelijk
onderhoud
zeer weinig onderhoud

Benodigdheden

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Nederlandse naam Lavendel
bloeikleur diep paars/ blauw
bloeitijd juni – september
groeihoogte 40 – 50 cm
standplaats zon
grondsoort doorlatende, humusrijke grond

Buddleja (Vlinderstruik)

De Buddleja (vlinderstruik) heeft bloemen met een lange, smalle bloembuis waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen. Je ziet rond deze plant dan ook altijd allerlei vlinders rondfladderen.

Prunus x subhirtella ‘Autumnalis Rosea’

Prunus x subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ met de Nederlandse naam Winterbloeiende kers is een waardeplant voor bijen.

Bloeikleur: licht rose
Bloeitijd: januari – april
Groeihoogte: 3-5 m
Sandplaats: zon
Grondsoort: humusrijke grond

Anemone ‘Konigin Charlotte’

Nederlandse naam Herfstanemoon
bloeikleur roze
bloeitijd augustus – oktober
groeihoogte 80 – 100 cm
standplaats halfschaduw/schaduw
grondsoort humusrijke, doorlatende grond

Aster ageratoides ‘Asran’

Nederlandse naam Aster
bloeikleur lila
bloeitijd augustus – oktober
groeihoogte 60 – 80 cm
standplaats zon
grondsoort losse grond, vrijwel iedere grondsoort

Tips

  • Om de juiste plant op de juiste plaats te zetten kun je gebruik maken van de Velt plantenzoeker: https://beweegt.velt.be/PLANTENZOEKER
  • De stad Antwerpen heeft een aantal kant en klare plantencombinaties geselecteerd voor een zonnige plek: https://www.antwerpen.be/info/588b1ce0b85c8d054d11be1f/zes-plantenpakketten-die-werken-op-een-zonnige-plek
  • De stad Antwerpen heeft een aantal kant en klare plantencombinaties geselecteerd voor een schaduwrijke plek: https://www.antwerpen.be/info/588b1d89a677937907616cb8/zes-plantenpakketten-die-werken-op-een-schaduwrijke-plek
×