© Monique Hoogland
© Amar Sjauw en Wa - Windhorst

Samen maken we Vlaanderen klimaatbestendig

Kijk eens anders naar je dak of je tuin. Het lijkt vanzelfsprekend dat ze (deels) verhard zijn, maar dat hoeft echt niet. Als je de verharding beperkt, wordt je omgeving mooier en aantrekkelijker. Je houdt ook kostbaar water bij, dat anders zomaar wegloopt of misschien zelfs ergens wateroverlast veroorzaakt. Meer groen heeft nog een ander groot voordeel. Het verlaagt in de zomer de temperatuur in de stad. Als we onze tuinen en daken klimaatbestendig maken zorgen we ervoor dat Vlaanderen ook in de toekomst gezond en leefbaar blijft.

Wil je weten hoe klimaatbestendig jouw perceel is? Doe de test op www.groenblauwpeil.be ! Voed de webtool met de nodige gegevens over de inrichting van jouw perceel en je krijgt een score van A tot F én tips om (nog) beter te doen!

DOE JIJ OOK MEE?

 

Waarom

Zo werkt het!

Bekijk de maatregelen die je kunnen je inspireren om jouw dak, gevel, oprit of tuin klimaatbestendig te maken. Woon je in een appartement met terras? Ook dan kan je al veel leuke dingen doen om de biodiversiteit in je buurt te vergroten!

© Amar Sjauw En Wa - Windhorst

Maatregel

Plaats een regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te gebruiken.

Lees meer

Maatregel

Hagen en groene erfafscheidingen

Gebruik hagen en struiken in plaats van houten of stenen schuttingen als erfscheiding. Een mooie betaalbare oplossing die de biodiversiteit vergroot!

Lees meer
Alle maatregelen

 

Dit vinden zij van hun blauwgroene tuin

 

Vlaanderen is ambitieus!

Door klimaatverandering wordt het warmer en verandert het neerslagpatroon. De winters worden natter en de zomers krijgen minder, maar hevigere regen. Droogte en wateroverlast liggen allebei in het vooruitzicht. Via klimaatadaptatie passen we ons hierop aan en beperken we de schade. Ook jij kan helpen door je huis en tuin groener te maken.

Voorkomen wateroverlast

Een groene open bodem neemt regenwater op. Dit ontlast de riolering en voorkomt wateroverlast.

Water hergebruik

Bomen gebruiken veel water en voorkomen hiermee vooral in het voorjaar wateroverlast.

Verdroging beperken

Kies voor meer diversiteit in je gazon en koel de grond met de schaduw van bomen.

Beperken van hitte

Planten en bomen houden je tuin koel en aangenaam. Gebrek aan groen in stedelijk gebied is zorgt op hete dagen voor een stijging met wel 8°C.

Biodiversiteit versterken

Door meer groen help je vogels, bijen en vlinders en wordt je tuin een levende tuin.

 
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten?

Laat het ons weten

Contact
×